A Bartók TáncTriptichon lesz a MagyarFeszt új bemutatója

    Budapest, 2017. május 25., csütörtök (MTI) - Három Bartók-egyfelvonásost mutat be vasárnap a Magyar Nemzeti Balett A fából faragott királyfi című táncmű százéves évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaházban a MagyarFeszten.
hirdetés
    A centenáriumi alkotást Frenák Pál a kortárs tánc nyelvére ültette át, a Táncszvitből Juhász Zsolt készített a balett és a néptánc elemeit ötvöző interpretációt, valamint felújításban látható Seregi László A csodálatos mandarin koreográfiája - közölte a dalszínház az MTI-vel.

    Az esten közreműködnek a Compagnie Pal Frenak és a Duna Művészegyüttes táncosai, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Kovács János karmester vezetésével.

    A Bánffy Miklós intendáns által irányított Opera 1917-ben a polihisztor gróf jelmez- és díszlettervei nyomán mutatta be A fából faragott királyfit. Az ősbemutató 100 éves jubileuma alkalmából Frenák Pál viszi színre a táncjátékot, aki először koreografálja a Magyar Nemzeti Balett művészeit. A produkcióban a Compagnie Pal Frenak tagjai mellett a Magyar Nemzeti Balett táncosai - Rohonczi Viktória, Morvai Kristóf, Timofeev Dmitry, Vila M. Ricardo - vesznek részt, a díszletet a paradigma:ariadné építésziroda készítette, a jelmezterv Frenák Pál és Zalai-Ruzsics Boglárka munkája.

    Bartók egyik legkedvesebb művének tartotta A csodálatos mandarint, amelyet Seregi László világhírű koreográfiáját követve újít fel a Magyar Nemzeti Balett. A főbb szerepeket Bajári Levente és Kozmér Alexandra, valamint Bakó Máté és Popova Aleszja táncolják.

    A Bartók TáncTriptichon alkalmából Seregi László munkáját örök alkotótársa, asszisztense, Kaszás Ildikó, valamint Pongor Ildikó balettmester tanította be a 1996-os felújítás alapján. A produkció az eredeti előadást idéző jelmezekben és díszletekben lesz látható.

    Az est harmadik egyfelvonásosa Bartók Táncszvit című művén alapszik, amit Pest, Buda és Óbuda egyesülésének félévszázados jubileumán mutattak be 1923-ban Kodály Psalmus Hungaricusa és Dohnányi Ünnepi nyitánya kíséretében.

    A darabból Juhász Zsolt táncművész-koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője készített új változatot. A Bajári Levente és Radina Dace, Szigeti Gábor és Bakó-Pisla Artemisz, valamint a Duna Művészegyüttes tánckarának előadásában látható produkció a trianoni traumát követő fájdalomra és annak enyhítésére, gyógyulására kíván reflektálni. A balett és a néptánc elemeit ötvöző koreográfiát Túri Erzsébet díszlete és Furik Rita jelmezei teszik teljessé.