A Nemzetközi Valutaalap javított Spanyolország várható idei gazdasági növekedésén

    Madrid, 2017. július 18., kedd (MTI) - A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 3,1 százalékos gazdasági növekedés várható Spanyolországban ebben az évben - közölte Andrea Schaeter, a szervezet spanyol missziójának vezetője keddi madridi sajtótájékoztatóján.
hirdetés
    Az IMF legutóbbi, áprilisban adott előrejelzésben még 2,6 százalékos bővülést várt Spanyolországban.

    Andrea Schaeter hangsúlyozta, a javítás hátterében a fogyasztás, a beruházások és az export dinamikus növekedése áll.

    Kiemelte: a spanyol éves GDP már jóval meghaladja a gazdasági krízis előttit, a dél-európai ország növekedési rátája pedig felül múlja az eurózónáét.

    Az elmúlt években végrehajtott reformoknak köszönhetően a spanyol gazdaság rugalmasabbá, versenyképesebbé és ellenállóbbá vált. Csökkent a családok és a cégek eladósodottsága, és a bankszektor is erősebb a korábbinál - állapította meg a szervezet által készített jelentés.

    Az IMF arra figyelmeztette Spanyolországot, hogy középtávon nehéz lesz megtartania ezt a növekedési ritmust (2015-ben és 2016-ban is 3,2 százalékos volt az éves bővülés), ha nem csökken az államadósság és a munkanélküliség.

    Az idei első negyedévben a GDP-arányos államadóság 100,4 százalék, a munkanélküliségi ráta pedig 18,75 százalék volt.

    A nemzetközi szervezet a reformok folytatását javasolta Spanyolországnak, ennek részeként pedig az áfaemelést, és a környezetvédelmi adóbevételek növelését tanácsolta.