A televíziós média- és reklámpiacon terjeszkedik az Opus-csoport

    Budapest, 2017. december 18., hétfő (MTI) - A televíziós média- és reklámpiacon terjeszkedik az Opus-csoport: a Status MPE Magántőkealap részesedést szerez az IKO Holdingban, valamint megvásárolja a Visus Invest Vagyonkezelő Kft. 25,2 százalékos üzletrészét - tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
hirdetés
    Az ügyletek eredményeként a tőzsdei társaság érdekeltségében lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az IKO-csoport és az Atmedia Kft. fölött is 17-17 százalékos befolyást szerez. A tulajdonszerzések a társaságokban elővásárlási joggal rendelkező tagok lemondó nyilatkozataival hatályosulnak.

    A tájékoztatás szerint a Status MPE Magántőkealap a H-SK Reklám Kft. 17 százalékos, IKO Holdingban lévő üzletrészét vásárolja meg. Az IKO-csoportot - azon belül 5 céget - tulajdonló és irányító holding többek között műsorgyártással, értékesítéssel és kábeltelevízió-disztribúcióval, illetve hírességek közvetítésével foglalkozó médiavállalkozás. Az IKO a TV2 cégcsoport stratégiai partnere és legnagyobb beszállítója.

    A Status Capital Magántőkealap 25,2 százalékos tulajdonszerzésének célja a Visus Invest Kft.-ben a Visus résztulajdonában lévő Atmedia Kft. fölötti 17 százalékos befolyás megszerzése volt. Az Atmedia Magyarország legnagyobb televíziós reklámértékesítő társasága, a cég értékesíti többek között az MTVA, a TV2-csoport, valamint számos tematikus gyermek-, sport-, szórakoztató-, film- és zenei televíziós kereskedelmi csatorna reklámidejét. Az Atmedia tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 27,8 milliárd forintot, adózott eredménye pedig kevéssel több mint 1,1 milliárd forint volt.

    A Status MPE Magántőkealap nyilvántartásba vételét idén júliusban kezdeményezte a Status Capital, melynek a 6,5 milliárd forintos jegyzett tőkével működő Status MPE mellett kezelésébe tartozik a Status Energy Magántőkealap is. A Status Capital Zrt.-t 75 százalékban Mészáros Lőrinc, 25 százalékban pedig az Opus Global Nyrt. tulajdonolja.