A ZEW gazdasági hangulatindexe alapján határozottan javult az euróövezeti gazdaság megítélése

    Mannheim, 2017. július 18., kedd (MTI) - Noha a vártnál gyengébb lett a német ZEW gazdaságkutató intézet júliusi gazdasági hangulatindexe, a németországi gazdasági helyzet megítélése lényegében nem változott a befektetők körében, az euróövezeti gazdaság megítélése pedig határozottan javult.
hirdetés
    A gazdaságkutató pénzügyi befektetők körében végzett felmérése alapján összeállított júliusi gazdasági hangulatindexe Németországra 17,5 pontra csökkent az előző havi 18,6 pontról, az euróövezeti pedig 35,6 pontra 37,7 pontról.

    A piac mindkét esetben kisebb csökkenést, magasabb indexeket várt júliusra: Németországra 18,0 pontot, az euróövezetre 37,2 pontot.

    A felmérés szerint a befektetők körében az aktuális helyzet megítélése kissé romlott Németországban, de számottevően javult az euróövezetre vonatkozóan.

    A németországi mutató júliusban az előző haviról 1,6 ponttal 86,4 pontra csökkent, az euróövezeti pedig 8,2 ponttal 28,7 pontra emelkedett. A németországi érték a csekély csökkenéssel együtt is magasnak számít, az euróövezeti pedig 2016 novembere óta hónapról hónapra emelkedik és mostanra 2008 januárja óta a legmagasabb szintet érte el.

    http://download1.zew.jpru.de/e072017.pdf