Adóreformot és a cseh parlament létszámának csökkentését javasolta az ANO mozgalom

    Prága, 2017. február 25., szombat (MTI) - A jövedelmi adó és a cseh parlament két háza létszámának nagyarányú csökkentését javasolja az ANO (Igen) mozgalom, amely szombaton tisztújító kongresszust tartott Prágában. A jelenleg legnépszerűbb cseh politikai mozgalom elnökévé ismét az alapító Andrej Babist, a multimilliárdos cseh kormányfőhelyettest és pénzügyminisztert választották.
hirdetés
    "Meg akarjuk nyerni az októberi képviselőházi választást úgy, hogy a következő kormány meghatározó ereje lehessünk. Továbbra is harcolni fogunk az átláthatatlan politikai rendszer és a korrupció ellen" - jelentette ki a szlovákiai származású Andrej Babis, akinek a pártelnöki választáson ezúttal sem volt ellenjelöltje.

    Az ANO mintegy 30-35 százalékos támogatottsággal már hosszú ideje a legnépszerűbb csehországi politikai erő, és az októberben esedékes képviselőházi választás nagy esélyese. Az előző választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) népszerűsége 25 százalék körül mozog. A harmadik helyen Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) van 15 százalék körüli támogatottsággal. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök a közelmúltban kijelentette, hogy pártja választási siker esetén hajlandó lenne a kommunistákat is bevenni a kormányba.

    A CSSD a múlt héten új adórendszert javasolt, amelynek lényege, hogy 50 ezer korona (575 000 forint) havi kereset alatt mérsékelten csökkentené, afelett pedig jelentősen megnövelné a jövedelmi adót. A javaslat a pártot belül is vitákat váltott ki, mert lényegében a középosztály terheit is növelné. Andrej Babis szombaton azt javasolta, hogy a jövedelmi adót havi 113 ezer korona (1 millió 300 ezer forint) kereset alatt csökkentsék, azon felül pedig maradjon a mai szabályozás, a 7 százalékos szolidáris adó.

    Az ANO a parlament két házának létszámát is csökkentené a jelenlegi 281-ról 101-re. "Ennyi honatya biztos elég lenne" - mondta Babis, aki rendszeresen bírálja a parlamentet, és a képviselők munkáját nem tartja eléggé hatékonynak. Javaslatai, például a hosszú, szerinte meddő viták korlátozására azonban eddig nem találtak többségi támogatásra. "Egy kisebb parlament biztosan hatékonyabb lenne" - szögezte le Andrej Babis. A cseh sajtó nagy része úgy látja, hogy az ANO választási sikere esetén Babis lehetne az új cseh miniszterelnök.