Alacsony a részvétel a macedóniai előrehozott parlamenti választáson

    Belgrád/Szkopje, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Egyelőre alacsony a részvétel a vasárnapi macedóniai előrehozott parlamenti választáson, 10 óráig a választásra jogosultak 9,49 százaléka adta le voksát.
hirdetés
    A helyi sajtó beszámolói szerint csupán kisebb rendellenességeket lehetett tapasztalni a voksolás során, amelyekről a választási bizottság megállapította: nem befolyásolhatják az eredményeket. Egy szkopjei férfit például előállítottak, mert mobiltelefonjával lefényképezte a szavazólapját.

    A 1,78 millió szavazásra jogosult macedón állampolgár 3480 szavazóhelyen adhatja le voksát a választáson induló öt koalíció és hat párt egyikére. A szkopjei törvényhozás 123 helyéért 1092 jelölt indult.

    Az ellenzék korábban kétszer is a választások bojkottját jelentette be, ezért a voksolást el kellett halasztani. A bojkott egyik indoka az elavult választói névjegyzék volt, amelyet azóta korszerűsítettek, és az idei választáson először vezették be azt, hogy a szavazópolgár adatai mellett a fényképe is szerepel, így kisebb a csalás lehetősége.

    A macedón választópolgárok 7 és 19 óra között adhatják le voksaikat. Előzetes, nem hivatalos eredmények vasárnap késő este várhatók, a végeredményt pedig hétfőn közli a választási bizottság.