APEC-csúcs - Putyin és Trump szót váltott egymással a protokollfotózáson - FRISSÍTETT(új: nem beszéltek a fogadáson)

    Moszkva, 2017. november 10., péntek (MTI) - Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök röviden szót váltott egymással az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezet danangi csúcstalálkozóján - közölték pénteken orosz hírügynökségek.
hirdetés
    A két elnök a protokollfotózás alkalmából, vietnami népviseletben találkozott egymással, kezet fogtak és néhány szót is váltottak. Ezt követően a csoportkép-beállításon Trump Putyin jobbján foglalt helyet, majd a szertartás végén, mielőtt a APEC-vezetők átvonultak egy, a tiszteletükre adott fogadásra, megérintette az orosz vezető vállát.

    A fogadásról aztán az amerikai elnök úgy távozott annak befejezése előtt, hogy azon nem beszélt orosz hivatali partnerével. Trump, aki az APEC-csúcs egy másik rendezvényén tisztességtelen kereskedelempolitikával vádolta meg a szervezet meg nem nevezett tagállamait, a Rosszija 24 televízió helyszíni közvetítése szerint az egyetlen volt a teremben, aki a díszvacsorán nem tapsolta meg Tran Dai Quang vietnami elnök köszöntőjét és aki kólával koccintott vendéglátójával. Az esemény alatt az orosz és az amerikai vezető is az ültetésrend szerinti szomszédjaival társalgott.

    Putyin és Trump pénteken érkezett Danangba. Előzőleg kérdésessé vált, hogy az APEC-csúcsot felhasználják-e kétoldalú eszmecserére, mert Susan Sanders, a Fehér Ház szóvivője a nap folyamán az amerikai elnök zsúfolt programjára hivatkozva közölte, hogy hivatalos találkozó nem szerepel a napirenden.

    Az orosz fél az APEC-csúcsot megelőző napokban végig hangoztatta tárgyalási készségét. Trump a kelet-ázsiai körútjára való elindulása előtt maga is kijelentette, hogy találkozna Putyinnal, hogy Észak-Koreáról, Szíriáról és Ukrajnáról egyeztessen vele, ám kormányának tagjai ezután mindvégig lebegtették a spontán érintkezéseken felüli különtalálkozó kérdését, mígnem Sanders ténylegesen nemet mondott a lehetőségre.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken kijelentette, hogy az orosz fél az amerikai oldalról érkező ellentmondásos jelzések ellenére "türelmesen dolgozik" az ügyön.

    Trump a nap folyamán az APEC-vezetők két közös programját is kihagyta, ezért a protokollfotózás volt az első alkalom a Putyinnal való találkozására. Az orosz elnök a csúcs vietnami vendéglátója mellett Hszi Csin Ping kínai és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel, valamint Abe Sindzó japán miniszterelnökkel tárgyalt.