Átadták a református egyetem új épületét Budapesten

    Budapest, 2017. december 15., péntek (MTI) - Átadták a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új épületét pénteken Budapesten. A VIII. kerületben lévő épületet a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium diákjai használják a jövőben.
hirdetés
    Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ismertette: az épületet, amely a második világháború előtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt, a kommunizmus idején sokféle célra használták. Közvetlenül a rendszerváltás előtt szociális lakások működtek a Krúdy utca-Horánszky utca sarkán található, addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban.

    Hozzátette: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre.

    A református püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégiumban a református egyetem legtehetségesebb diákjai megkaphatják azt a többletet, amit a nagy létszámú hallgatóval dolgozó egyetemi képzés, "oktatási daráló" nem adhat meg nekik.

    Sepsi Enikő, a KRE bölcsészettudományi karának dékánja elmondta: az épületbe költöző szakkollégium szeptemberben kezdte meg működését 64 bentlakó és 12 bejáró diákkal.

    A dékán hangsúlyozta: a humán kultúra és a keresztény értékek iránt egyaránt elkötelezett embereket szeretnének nevelni, "akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat", és akik az ökumené jegyében "képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban".

    Az épületben 21 apartmant és az alagsorban egy 85 négyzetméteres közösségi teret is kialakítottak. Az épület felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forinttal támogatta.

    A kollégium névadója Benda Kálmán akadémikus, a KRE első rektora.

    (FOTÓ)