Az Európai Unió meghosszabbította három líbiai vezető ellen hozott szankcióit

    Brüsszel, 2017. március 31., péntek (MTI) - Az Európai Unió hat hónappal meghosszabbította három magas rangú líbiai politikus ellen hozott szankcióit, amelyeket a líbiai rendezést célzó politikai megállapodás végrehajtásának és az ENSZ támogatásával megalakított egységkormány létrehozásának akadályozása miatt rótt ki - közölte az EU Tanácsa pénteken.
hirdetés
    A döntés szerint az egy évvel ezelőtt hozott büntetőintézkedések Agila Száleh Ísza, a líbiai képviselőház tanácsának elnöke (jelenlegi ügyvivő államfő), valamint a nemzetközileg el nem ismert Általános Nemzeti Kongresszus korábbi miniszterelnöke, majd védelmi minisztere, Halifa al-Hilli, továbbá elnöke, Núri Abu Szahmejn ellen folytatódnak.

    A tagországok kormányait képviselő uniós tanács azzal indokolta döntését, hogy továbbra is aggasztó a líbiai helyzet, különösen az ország békéjét, biztonságát és stabilitását veszélyeztető cselekmények, amelyek - mint írták - akadályozzák és aláássák a sikeres politikai átmenet.

    Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az ENSZ által támogatott líbiai politikai megállapodás alapján tervezett széles körű rendezés mellett - áll a közleményben.

    A most meghosszabbított büntetőintézkedések az illetők uniós területen lévő javainak zárolásáról és a közösség területéről való kitiltásról szólnak.