Az LMP törvényben szabályozná a lobbitevékenységet

    Budapest, 2017. március 31., péntek (MTI) - Az LMP törvényben szabályozná a lobbitevékenységet annak érdekében, hogy ismert legyen: kik próbálnak hatást gyakorolni a jogalkotókra vagy más döntéshozókra.
hirdetés
    Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnökei pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon ismertették javaslatukat.

    Hadházy Ákos a trafiktörvény megszületését hozta példaként arra, amikor a gazdasági élet valamely szereplője a nyilvánosság kizárásával, a saját haszna érdekében gyakorol befolyást egy politikai körre.

    Szél Bernadett a gazdasági élet és a politika kapcsolatának szabályozatlanságával indokolta javaslatukat. Szerinte az adófizetők jogosan érzik magukat átverve egy-egy jogszabály megszületésekor.

    Javaslatuk értelmében egy kötelező érvényű regiszterben kellene nyilvántartani a lobbistákat, a politikai élet szereplőit pedig arra köteleznék, hogy tegyék közzé, ha egy lobbista náluk kívánt kijárni valamit. Az általuk beterjesztett törvényjavaslat érintené az Országgyűlést, a kormányt és tagjait, de az önkormányzatokat, a közalapítványokat vagy a köztestületeket is.

    Szél Bernadett kijelentette: ha a kormánypártok nem támogatják javaslatukat, azzal elismerik, hogy az üzleti érdekköröknek árusítják ki az országot.