Bach Magnificatját játssza karácsonyi koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar

    Pécs, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Tizennyolc és huszadik századi szerzemények - köztük Bach Magnificatja - kerülnek műsorra a Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar karácsonyi koncertjén, amelyet december 20-án tartanak a pécsi székesegyházban - tudatta az együttes hétfőn az MTI-vel.
hirdetés
    A karácsony a zeneirodalom évszázados témája: komponisták egész sora írt alkalmi zenét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepére - írták közleményükben hozzátéve, hogy a Pannon Filharmonikusok karácsonyi hangversenyén 18. és 20. századi szerzemények is helyet kaptak.

    Időben közülük Johann Sebastian Bach 1723-ban bemutatott Magnificatja a legkorábbi. A barokk zeneszerző Gloria in excelsis Deo kezdetű, 191. kantátáját mintegy két évtizeddel később, 1745-ben mutatták be.

    Műsorra kerül még Benjamin Britten 1942-ben befejezett Ceremony of Carols (Karácsonyi énekek) című alkotása, "a vérzivataros évek egyik legfontosabb műve, egyben a 20. századi zene egyik legtöbbet előadott darabja" - ismertette a PFZ.

    A koncerten szólistaként működik közre Lakatos Ida, az együttes hárfaművésze, illetve Kovács Ágnes, Tillai Csilla, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs énekművészek, valamint a tavaly megalakult Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus.

    A közlemény kitért arra is, hogy a zenekar Pécs mellett idén karácsonykor már harmadik alkalommal ad ünnepi koncertet Eszéken az észak-horvátországi város magyar konzulátusának meghívására.

    A PFZ jelezte: Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével, Gérard Korsten vezényletével Brahms és Dvorák művei hangzanak el a Pannon Filharmonikusok csütörtöki koncertjén a pécsi Kodály Központban, egy nappal a Müpában megrendezendő december 16-i vendégszereplés előtt.