Baráti Kristóffal és Gilbert Vargával koncertezik a Pannon Filharmonikusok zenekar

    Pécs, 2018. február 10., szombat (MTI) - Szergej Prokofjev, Samuel Barber és John Adams műveit tűzi műsorra február 22-én a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ). A koncert szólistája Baráti Kristóf hegedűművész, az együttest Gilbert Varga vezényli.
hirdetés
    A zenekar MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Kontinenseken át című koncerten a PFZ képzeletbeli utazásra invitálja a hallgatóságot: "nemcsak a kontinensek között, de az időben is útra kellhet a közönség".

    Az estet az amerikai John Adams mintegy 20 éve bemutatott, "a BBC Promson is hatalmas sikert arató" rövid darabja, a Short Ride in a Fast Machine nyitja - írták kiemelve, hogy műsorra kerül az ugyancsak amerikai komponista, Samuel Barber hegedűversenye is.

    "Barber hegedűversenye méltatlanul ritkán hallható, nemcsak a magyar, de a külföldi pódiumokon is" - idézte az összegzés Baráti Kristófot, aki szerint "a mű líraisága, természetes légzése és (.) hatásossága" adja meg számára annak alaphangulatát.

    A koncert Szergej Prokofjev talán legnépszerűbb alkotásának, a Rómeó és Júlia című balett két szvitjével zárul.

    Az est dirigenséről közölték: az 1952-es születésű Gilbert Varga a legendás hegedűművész-karmester, Varga Tibor (1921-2003) fia. Pályáját szintén hegedűsként kezdte, egy baleset azonban kettétörte az ígéretes szólistakarrierjét. Így került a karmesteri pulpitusra, hogy aztán az egyik legváltozatosabb karriert fussa be a nagy amerikai zenekaroktól a Philarmonia Hungaricán át egészen Tajvanig, ahol jelenleg is zeneigazgató - tartalmazza a közlemény.

    Mint megjegyezték, a karmester a tavalyi évadban is dirigálta a pécsi zenekart és várhatóan jövőre ismét visszatér a Pannon Filharmonikusokhoz.