BÉT - Eltérő elemzői várakozások a tőzsde nyitásakor

    Budapest, 2018. március 26., hétfő (MTI) - Eltérően ítélik meg a kereskedés várható nyitását a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
hirdetés
    Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy bizonytalan részvénypiaci hangulat mellett iránykereséssel indulhat a hétfői kereskedés, a nap folyamán azonban akár enyhe emelkedésre is lehet számítani.

    Az elemző szerint arra érdemes figyelni, hogy az európai és így a magyar részvénypiacon folytatódik-e a múlt héten csütörtökön és pénteken lezajlott jelentős gyengülés. Hozzátette, hogy délután az amerikai kereskedés indulása befolyásolja az európai részvénypiacokon a kereskedés irányát.

    Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés, miután pénteken intenzív esések voltak a részvénypiacokon. A vezető részvények közül az OTP igen ellenállónak bizonyult az elmúlt napokban, ezért az elemző arra számít, hogy a bankpapír továbbra is viszonylag jól szerepel majd, fontos támasz 11 000 forintnál húzódik, nagyobb eladói nyomás csak akkor alakulhat ki, ha a részvények árfolyama a megadott szint alá csökken. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Richter rendkívül gyengén teljesít, a részvények ára a következő időszakban az 5000 forintos szintet is elérheti.

    Kiemelte: továbbra is a kereskedelmi háború kirobbanásának veszélye tartja félelemben a befektetőket, ugyanis a múlt héten Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke aláírta azt a memorandumot, amely szerint 60 milliárd dollár értékű kínai importtermékre vethetnek ki védővámot.

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 410,38 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 36 940,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 17,3 milliárd forint volt. A Mol 16 forinttal, 0,56 százalékkal 2820 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,88 százalékkal 11 300 forintra esett, forgalmuk 7,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2,50 forinttal, 0,56 százalékkal 445 forintra gyengült, forgalma 341,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 140 forinttal, 2,64 százalékkal 5160 forintra csökkent, a részvények forgalma 5,8 milliárd forint volt.