Bezártak a szavazóhelyiségek Macedóniában, magas volt a részvétel

    Belgrád/Szkopje, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Befejeződött az előrehozott parlamenti választás Macedóniában, vasárnap este hét órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány délelőtt még igen alacsony volt, ám délután sokan járultak az urnák elé, így 17 óráig a választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 60,38 százaléka adta le voksát.
hirdetés
    A közvélemény-kutatások szerint két fél között lehetett szoros küzdelemre számítani, és szinte soha nem volt még ilyen kicsi a különbség a jobboldal és a baloldal között.

    A Nikola Gruevszki volt miniszterelnök nevével fémjelzett, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) által vezetett, 25 pártból álló koalíció legfőbb riválisa Zoran Zaev, illetve pártja, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíció volt.

    Nikola Gruevszki a kampány során mintegy 70 ezer új munkahely létrehozását és a munkanélküliségi ráta csökkentését ígérte, míg Zoran Zaev kijelentette: ha hatalomra kerül, bebizonyítja a VMRO-DPMNE korábbi csalásait és visszaéléseit.

    A választás napján Gjorje Ivanov államfő reményének adott hangot, hogy bárki is nyeri meg a választásokat, a vesztes fél elismeri a voksolás legitimitását. Emellett kijelentette, azt szeretné, ha a kormány és a parlament mihamarabb megalakulna, és Macedónia kilábalna a két éve tartó belpolitikai válságból.

    Zoran Zaev azzal hívta fel magára a figyelmet vasárnap, hogy szavazócédulája leadásakor az újságíróknak a várható győzelemről beszélt, és leszögezte: este várhatóan kihirdeti győzelmét. Hozzátette mindazonáltal, hogy ha mégsem győzne, az politikai pályafutása végét jelentené, és lemondana pártelnöki tisztségéről.

    A mintegy 1,78 millió, szavazójoggal rendelkező macedón állampolgár összesen 11 lista közül választhatta ki a 123 fős szkopjei törvényhozás tagjait. Az egykamarás parlamentet négy évre választják, a kormányalakításhoz egy pártnak vagy koalíciónak 62 parlamenti helyet kell megszereznie.

    Macedónia függetlenségének kikiáltása óta ez volt a kilencedik parlamenti választás, és sorrendben a negyedik előrehozott választás. Az utóbbi néhány alkalmat beárnyékolta, hogy az ellenzék szavazatlopással vádolta meg a kormányzó VMRO-DPMNE-t.

    Helyi és nemzetközi megfigyelők szerint a voksolás nyugodt légkörben zajlott, csak apróbb rendellenességek voltak tapasztalhatók.

    Az első nem hivatalos eredmények vasárnap késő este várhatók, a végeredményt pedig feltételezhetően már hétfőn közli a választási bizottság.