Brahms és Puccini remekműveit adják elő a Nemzeti Filharmonikusok

    Budapest, 2018. február 10., szombat (MTI) - Brahms és Puccini remekműveit szólaltatják meg a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével február 17-én a Müpában.
hirdetés
    A zenekar közleménye szerint a hangversenyen Brahms Rinaldo kantátája és Puccini Messa di Gloria miséje hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Peter Sonn tenor és Benjamin Russel bariton, a Honvéd Férfikar (karigazgató Strausz Kálmán) és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) előadásában.

    Mint kiemelik, Johannes Brahms a világ koncerttermeiben az egyik legjátszottabb szerzőnek számít, az esten elhangzó alkotása azonban kuriózum. Rinaldo, a keresztes lovag története Torquato Tasso A megszabadított Jeruzsálem című költeményének egyik leghíresebb epizódja, számos zenemű ihletője. Tasso költeményének főszereplője valójában Armida, a varázslónő, aki a lovagot elcsábítja, és egy lakatlan szigeten a hatalmában tartja. Brahms művének szövegírója, Johann Wolfgang Goethe művében viszont Armida csupán Rinaldo képzeletében jelenik meg.

    A százhatvan esztendeje született Puccini miséje a huszonkét esztendős zeneszerző diplomamunkája volt, amely későbbi átdolgozásában vált véglegessé. A művet férfi énekes szólistákra, négyszólamú énekkarra és szimfonikus zenekarra komponálta. A zeneszerző egy, eredetileg önálló műnek szánt Credo tételt egészített ki teljes misekompozícióvá, amely 1880. július 12-én hangzott el először. Bár a mise sikert aratott a bemutatón, Puccini soha többé nem adatta elő. Csak évtizedekkel a zeneszerző halála után, 1952-ben Chicagóban szólalt meg legközelebb.