Brit védelmi miniszter: a Nyugat nem tekintheti Oroszországot egyenlő partnernek

    London, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - A brit védelmi miniszter szerint a Nyugat nem tekintheti egyenlő partnernek Oroszországot.
hirdetés
    Sir Michael Fallont a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában arról faggatták, hogy a brit kormány miként viszonyul a megválasztott következő amerikai elnök, Donald Trump kormányának várható személyi összetételéhez. A riporter felvetette, hogy Trump állítólagos külügyminiszter-jelöltjének, Rex Tillersonnak, az Exxon Mobil olajipari konglomerátum elnök-vezérigazgatójának kiterjedt oroszországi üzleti kapcsolatai vannak, annak idején ellenezte az Oroszország elleni szankciókat, és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Barátság-érdemrendet is átvett.

    Fallon kijelentette: nem kívánja kommentálni Trump személyi döntéseit, de vannak ügyek, amelyekről tárgyalni kell Oroszországgal. Ezek közé tartozik a Nyugat és Moszkva feszült viszonyának enyhítése, annak elmagyarázása, hogy a NATO haderő-átcsoportosításainak célja az atlanti szövetség kelet-európai tagjainak megnyugtatása, és Oroszországot rá kell bírni arra is, hogy vesse latba befolyását azokban a térségekben - mindenekelőtt Szíriában -, amelyekre komoly befolyással bír.

    "Folyamatosan kérjük Oroszországot, hogy használja fel e befolyását a (szíriai) polgárháború megállítására, arra, hogy segítsen nekünk Szíria újjáépítésében egy plurális kormány vezetésével, amely minden szíriait képvisel" - tette hozzá a brit védelmi miniszter.

    Michael Fallon szerint azonban ez nem jelentheti azt, hogy a Nyugat egyenlő partnerként kezeli Oroszországot, mivel Oroszország a Nyugat stratégiai vetélytársa.

    A brit kormány már korábban is tett nyílt utalást arra, hogy jelenleg nem lát lehetőséget az Oroszországhoz fűződő viszony rendezésére.

    Boris Johnson külügyminiszter, aki a minap a Királyi Külügyi Intézet - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House - hallgatósága előtt vázolta a konzervatív párti brit kormány külpolitikai törekvéseit, előadásában kijelentette: Nagy-Britannia ragaszkodik az Oroszország elleni szankciók érvényesítéséhez a Krím-félsziget megszállása, valamint a Kelet-Ukrajna elleni háborúban viselt orosz felelősség miatt, és a leghatározottabban elítéli Oroszország részvételét a szíriai Aleppó elpusztításában.

    A brit külügyminiszter szerint ezek azok az okok, amelyek miatt jelenleg nem lehet normalizálni a kapcsolatokat Moszkvával, és nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

    A brit sajtó kormányforrásokat idéző legutóbbi értesülései szerint Londonban komoly aggodalmakat keltenek azok a jelzések, hogy Trump - mindenekelőtt a szíriai válság kezelésében - "szövetségre akar lépni" Putyinnal. A brit lapok forrásai szerint a brit kormány megpróbálja meggyőzni Trumpot arról, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek mindenképpen távoznia kell a hatalomból.