BTF - Megnyílt a 2N1C - Ankara Budapest című fotókiállítás

    Budapest, 2017. március 31., péntek (MTI) - Megnyílt pénteken a 2N1C - Ankara Budapest című fotókiállítás, amely 55 képen mutatja be a két várost a Várkert Bazárban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként.
hirdetés
    A két nemzet, egy kamera project keretében 12 török és magyar fotós saját nézőpontjából készített képeket, amelyeken többek között utcarészletek, terek, lányarcok, lépcsősorok, lépcsőházak villantják fel, teszik átélhetővé a két város hangulatát. Úgy, hogy a két város - annak ellenére, hogy nagyon különböző múltú - egymásra is reflektál - mondta Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a pénteki megnyitón Budapesten.

    Kiemelte: a kulturális diplomácia alapfeladata és missziója közé tartozik a lelkes civil kezdeményezések felkarolása, ezek tudják ugyanis a leghatékonyabban, leghatásosabban kifejezésre juttatni két nép szimpátiáját, egymás iránt érzett érdeklődését. Ilyen civil kezdeményezés eredménye látható a Várkert Bazárban - tette hozzá.

    A helyettes államtitkár emlékeztetett: ebben az évben ünnepeljük az intézményesített magyar kulturális diplomácia 100. évét, hiszen 1917-ben kezdte meg munkáját Isztambulban az első ilyen intézmény, amelyet 1916 végén alapított a magyar állam.

    Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy néhány fotós kezet fogott egymással, majd két ország, egy perspektíva, egy kamera szempontjából megnézték és lefilmezték, miként látják egymás fővárosait. Akár úgy is felfoghatjuk, hogy néhány művész fotóblogot készített - fűzte hozzá.

    Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes arról szólt, hogy ezen a tárlaton saját magunkról tudhatunk meg valamit és kaphatunk igazi élményt.

    A kezdeményezés 2016-ban Magyarország ankarai nagykövetsége szervezésében indult útjára. A fotótárlatot elsőként az 1956-os emlékév alkalmából Ankarában rendezték meg tavaly ősszel, majd Budapest után a törökországi Izmir városában is bemutatják. A Várkert Bazárban június 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

    A kiállítás fővédnöke Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint Ahmet Yildiz, a török külügyminisztérium miniszterhelyettese.