Budapest hősei - Bemutatták Phil Casoar és Balázs Eszter 1956-os kötetét

    Budapest, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom egyik fotójának szereplői utáni nyomozásról szól Phil Casoar és Balázs Eszter Budapest hősei című, magyarul a Scolar és a Vince kiadók gondozásában megjelent könyve.
hirdetés
    A szerzők hat éven át nyomoztak egy híres fénykép szereplőinek kiléte és sorsa után - idézte fel a kötet hétfői budapesti bemutatóján a francia kormány Európa-ügyi államtitkára.

    Harlem Désir kiemelte: az 1956-os forradalom a hidegháború és az európai tudat megszületésének is fontos momentuma volt.

    Október 23-án a magyar munkások, diákok azokat a szabadságjogokat követelték, amelyek ma az EU alapját jelentik - idézte fel a francia politikus, hozzátéve: a forradalom alulról, a szabadság iránti elkötelezettségből szerveződött.

    Az államtitkár szerint a francia közvéleményt sokkolta a magyar hősök mártírhalála, és a francia értelmiség is szembefordult a hivatalos szovjet propagandával.

    Világszerte komoly mozgalom indult a magyar menekültek megsegítésére, Franciaország 1900 magyart fogadott be a forradalom után - jegyezte meg.

    Harlem Désir megemlékezett Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporterről is, aki a forradalom idején Budapesten halt hősi halált, majd hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 1989-ben a magyarok voltak az elsők, akik megkezdték a vasfüggöny lebontását.

    Phil Casoar és Balázs Eszter elmondta, könyvük nem elsősorban a forradalomról, hanem egy fotóról szól, amelyet 1956. október 30-án készített Budapesten Russel Melcher amerikai fotográfus.

    Russell Melcher beszámolója szerint 1956-ban szörnyű volt nézni, ahogy a magyar nép magányosan szállt szembe "a szörnyeteggel". Amikor a fotográfus megérkezett Budapestre, egy fiatal párral találkozott az utcán, róluk készítette első budapesti képét.

    Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója elmondta: a hagyományos kutatás csak részben vitte előre a kép szereplői utáni nyomozást, az egyik - tévesnek bizonyult nyom - például Kanadába vezette a szerzőket, akik végül Ausztráliában találták meg az egyik szereplő, Sponga Júlia nyomát.

    Phil Casoar hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz egy ismeretlen kilétét egy történelmi fotó alapján azonosítani, "ahogyan ez látszik az óriásplakátok ügyéből is" - utalt az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült plakátokkal kapcsolatos vitákra.

    Elmondta, végül sikerült azonosítaniuk a képen szereplő fiút, Berki Györgyöt is, aki két órával azt követően halt meg, hogy Russel Melcher lefényképezte.

    A magyarul Molnár Zsófia fordításában megjelent kötetet először 2006-ban adták ki Franciaországban, ebben az évben Kékesi Attila pedig dokumentumfilmet is készített a történetből A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában címmel.