Donald Trump az amerikai dolgozók és vállalkozások helyzetét javítani hivatott két rendeletet írt alá

    Washington, 2017. március 31., péntek (MTI) - Donald Trump elnök aláírta pénteken az amerikai kereskedelmi deficit lefaragását és a tisztességtelen kereskedelem visszaszorítását célzó két, korábban beharangozott rendeletet.
hirdetés
    A rendeletek értelmében Trump elnök utasítást adott kormányzata illetékeseinek, hogy vizsgálják meg az Egyesült Államok kereskedelmi hiányát, és dolgozzák ki a szükséges intézkedéseket azon országok ellen, amelyek megszegik a tisztességes kereskedelem szabályait.     A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott aláírási ceremónián az elnök hangsúlyozta: "ma két olyan elnöki rendeletet írok alá, amely hangos és egyértelmű üzenetet küld az amerikai dolgozóknak és vállalkozásoknak, s amely megteremti a lehetőséget az amerikai gyáripar nagyszerű újjáéledésére". Az elnök hozzátette: "kiigazítjuk a rossz kereskedelmi megállapodásokat". A rövid beszédben szólt arról, hogy utazgatván szerte az országban, saját tapasztalatokat is szerzett arról, hogy a rossz kereskedelmi megállapodások milyen mértékben sújtják az amerikai dolgozókat.

    "Munkahelyektől és jóléttől fosztották meg országunkat" - szögezte le Trump.

    Az egyik rendelet kilencven napot ad a kereskedelmi minisztériumnak arra, hogy jelentést készítsen a nagy kereskedelmi deficit okairól, a másik rendelet pedig a vámpolitika áttekintését írja elő, konkrétan az importvámok bevezetése lehetőségeinek vizsgálatára kéri fel a kereskedelmi tárcát.

    Az aláírási ceremónia után Peter Navarro, a Fehér Ház újonnan létrehozott Országos Kereskedelmi Bizottságának vezetője újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy a rendeletek nem Kína ellen irányulnak. "Ez a történet általában szól a tisztességtelen kereskedelemről és a túl alacsony vámokról" - fogalmazott Navarro.