Egy évtizede először csökkent 3 százalék alá a francia GDP-arányos költségvetési hiány

    Párizs, 2018. március 26., hétfő (MTI) - Tavaly tíz éve első alkalommal csökkent a 3 százalékos maastrichti határérték alá Franciaország GDP-arányos költségvetési hiánya a nemzeti statisztikai hivatal, az Insee hétfőn kiadott tájékoztatása szerint.
hirdetés
    Franciaország GDP-arányos költségvetési hiánya tavaly a kormány által jelzett 2,9 százaléknál kisebbre, 2,6 százalékra csökkent az előző évi 3,4 százalékos deficitről.

    A GDP-arányos költségvetési hiány tíz éve, 2007 óta első alkalommal csökkent a 3 százalékos uniós követelmény alá. Az euróövezeti tagországok közül csak Franciaország áll az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárása alatt.

    A vártnál alacsonyabb hiány elsősorban a gazdasági teljesítmény növekedését kísérő magasabb adóbevételnek volt köszönhető. Ugyanakkor az adóteher is növekedett, a GDP 45,4 százalékára a 2016-os 44,6 százalékról. A költségvetési bevétel így négy százalékkal növekedett a 2016-os 1,6 százalékos növekedés után, a költségvetési kiadások pedig két és fél százalékkal emelkedtek az előző évi egy százalékos növekedés után.

    A negyedik negyedében a francia bruttó hazai termék (GDP) a végleges adatok szerint 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, nagyobb mértékben az Insee 0,6 százalékos második becslésénél és nagyobb mértékben a 0,5 százalékos harmadik negyedévi növekedésnél is. A tavalyi negyedik negyedévi növekedés már a hatodik volt egymás után.

    Az éves GDP-növekedés az Insee második becslésével megegyező, 2,5 százalék lett a végleges adat szerint is. A harmadik negyedévben 2,3 százalék volt az évesített GDP-növekedés. A 2017 negyedik negyedévi volt Franciaország legnagyobb évesített GDP-növekedése a 2011 első negyedévi óta. Az egész éves GDP-növekedés így 2,0 százalék lett 2017-ben, a legmagasabb 2011 óta.