Elfogadták Békéscsaba idei költségvetését

    Békéscsaba, 2017. február 23., csütörtök (MTI) - Elfogadta a békéscsabai önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés csütörtökön. A bevételi és kiadási főösszeg közötti több mint kétmilliárd forint különbözetet az önkormányzat az előző évi pénzmaradványból, korábbi, még fel nem használt hitelösszegből, valamint új hitel felvételével kívánja fedezni.
hirdetés
    A költségvetés 28,3 milliárd forintnyi kiadással számol, amellyel szemben a bevételi oldalon 26 milliárd forint szerepel. A kettő közötti 2,3 milliárd forintos különbözetet az önkormányzat az előző évi költségvetési maradvány összegéből (401 millió), kamatozó kincstárjegyből (1 milliárd), valamint a 2015. és 2016. évi hitelfelvételből még rendelkezésre álló összegből (433 millió) fedezné. Emellett - amennyiben a kormány jóváhagyja - idén is vennének fel 450 millió forint hitelt kommunális jellegű fejlesztésekre.

    Az adósságszolgálat a 2016-oshoz képest 50 millió forinttal nagyobb fizetési kötelezettséget jelent, az új hitel felvételével pedig közelíti a 1,5 milliárd forintot.     A közgyűlésen ugyancsak tárgyalt középtávú tervezés elnevezésű előterjesztésben megemlítik, hogy a következő két évben is terveznek további új fejlesztési hitelfelvételt, évente 300 millió forint értékben.

    Az önkormányzat az előző évinél nagyobb összeget (400 millió forintot) remél ingatlanértékesítésből, továbbá bízik abban, hogy a vállalkozások teljesítménye nő, és így a tavalyinál 170 millió forinttal több iparűzési adóra tesznek szert.     A fejlesztéseket az önkormányzat idén is pályázati, elsősorban európai uniós, illetve kormányzati forrásokból tervezi. Idén az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) kilencmilliárd forint érhető el.

    Szarvas Péter (független) polgármester elmondta: 2017-ben "fejlesztési boom" lesz Békéscsabán, a költségvetésben 17 milliárd forintnyi beruházást terveztek.

    Miklós Attila (MSZP) szerint a költségvetésben egyetlen stabil dolog van, a hiány.     Kocziha Tünde (Jobbik) szerint a kormányzati feladatfinanszírozás következtében az önkormányzat csak hitelből tud fejleszteni.     Takács Péter (LMP) szerint a költségvetési főösszeg emelkedése elsősorban az uniós támogatások növekedésének köszönhető. Megjegyezte, hogy a hitelfelvételt nem kellene tovább folytatni.     A költségvetésről szóló előterjesztést 12 igen, 1 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület.