Emelkedő forgalom mellett gyengült a BUX a héten

    Budapest, 2018. február 11., vasárnap (MTI) - Emelkedő forgalom mellett gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 320,32 ponton fejezte be a hetet, az előző heti záró értékénél 1631,14 ponttal, 4,08 százalékkal alacsonyabban.
hirdetés
    A részvénypiac heti forgalma 74,5 milliárd forint volt, az előző kereskedési héten elért 57,1 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama gyengült.

    Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kiemelte, hogy a magyar tőzsdét a héten csapongó kereskedés jellemezte, ahogy a nemzetközi piacok sem találták az irányt a nagyobb esések és a kisebb korrekciók között, úgy követte a legfontosabb külföldi indexeket a BUX is. Ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban a magyar index teljesítménye kiemelkedett, az amerikai piacoknál sokkal, az európai börzéknél némileg jobban teljesített. Az elemzés szerint a blue chipek közül a legnagyobb mértékben a Mol vesztett értékéből, a héten több mint 7 százalékkal zuhanó olajárak és a közelmúltban közzétett kedvezőtlen kelet-európai marzsadatok fokozzák a nyomást a teljes régiós olajszektorra.

    Az elemzésben felidézték, hogy míg a Richter február 8-ról február 12-re halasztotta a negyedik negyedéves gyorsjelentésének megjelenését, addig a Zwack közzétette azt. A jelentés szerint a bruttó árbevétel 8,4 százalékkal maradt el a tavalyitól, a termékadó nélkül számított nettó árbevétel 12,146 millió forint volt, 2,5 százalékkal alacsonyabb a bázis időszaki árbevételnél. Az adózott eredmény meghaladta a menedzsment várakozását, de éves alapon 0,9 százalékkal, 2,5 milliárd forintra csökkent.

    Csütörtökön az Appeninn Holding Nyrt. tájékoztatott arról, hogy az Erste Alapkezelő hozzájárulását adta 18 ingatlan megvásárlásához, a tranzakció összértéke 14,5 millió euró, mindegyiket a Spar Magyarország Kft. bérli. A tájékoztatást követően az Appeninn piacán jelentős vételi nyomás alakult ki, és végül a napi limitnél, 15 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést az árfolyam. Emellett a társaság pénteken azt is bejelentette, hogy 2,2 milliárd forintért A kategóriás irodaházat vásárolt az Andrássy úton.

    A Richter bejelentette, hogy az Esmya gyógyszer vizsgálatának végéig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte, és az új betegeknek addig nem ajánlják a készítményt. A hír megjelenését követően mélyrepülésbe kezdett a gyógyszergyártó árfolyama. A gyógyszert azok után kezdték el vizsgálni, hogy négy súlyos májkárosodásról jelentettek a szerrel kezelt betegek között.

    A BÉT-en a vezető részvények közül a Richter árfolyama 6,56 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5985 forinton zárt, heti összforgalma meghaladta a 18,91 milliárd forintot.

    A Mol árfolyama 5,99 százalékkal gyengült, a papír 2858 forinton zárt pénteken, a részvények heti forgalma meghaladta a 16,57 milliárd forintot.

    A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 1,72 százalékkal esett, pénteken a kereskedést 458 forinton zárta, heti forgalma 1,74 milliárd forintot tett ki.

    Az OTP 2,27 százalékkal gyengült a héten, a bankpapír 11 200 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, a heti forgalma 28,49 milliárd forintot tett ki.