Finn dzsessz decemberben az Opus Jazz Clubban

    Budapest, 2017. november 11., szombat (MTI) - Két finn dzsesszzenekarral találkozhat a magyar közönség december 1-jén és 2-án a fővárosi Opus Jazz Clubban a FinnAgora és a Budapest Music Center szervezésében.
hirdetés
    Jukka Eskola trombitás új zenekari felállásával soul jazzt játszik Budapesten december 1-jén, másnap az idén húszéves Gourmet zenekar ad koncertet friss anyagával. A New Jazz from Finland projekt keretében házikoncerteket is szerveznek különböző helyszíneken Jukka Eskolával és Mikko Helevä orgonistával - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A dzsessz mellett popelőadókkal is rendszeresen fellépő Jukka Eskola munkásságát a Sony 2006-os dzsesszdíjával, valamint a Pori Jazz Fesztivál 2007-es év művésze díjával is elismerték. Korábbi zenekara, a Five Corners Quintet sokáig a skandináv dzsesszexport húzóneve volt, ezúttal a Soul Trióval lép fel, amellyel hatvanas évekbeli soul dzsesszt játszik. Legújabb lemezük idén jelent meg.

    A Jukka Eskola Soul Trióban a trombita mellett szárnykürtön is játszó zenekarvezető mellett Mikko Helevä orgonán játszik, Teppo Mäkynen dobol.

    December 1-jén a szaxofonos Mikko Innanen által vezetett Gourmet zenél az Opusban. Az egyedülálló feldolgozásairól és meggyőző hangzásvilágáról ismert zenekar fennállása során mind Finnországban, mind külföldön ismert lett, a formáció idén részt vett a brémai Jazzahead! szakmai börzén és fesztiválon. Zenéjük állandó kísérője a humor, amely már az alapításkor feltett kérdésben megnyilvánult: "Hogy szólna az, ha Duke Ellington, Tom Waits, Carlos Gardel és Charlie Haden összefutnának egy vidéki kebabosnál Finnországban?".

    A Gourmet-ban Mikko Innanen mellett Esa Onttonen gitározik, Ilmari Pohjola harsonán, Veli Kujala tangóharmonikán, Mika Kallio dobokon, Petri Keskitalo pedig tubán játszik.