Főként gazdasági kérdésekről tárgyalt Szergej Lavrov a szerb miniszterelnökkel

    Belgrád, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyalt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Belgrádban.
hirdetés
    A szerb kormány sajtóirodájának közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy a két ország együttműködését minden területen erősíteni és mélyíteni kell, a stratégiai partnerséget és mindkét fél érdekeit szem előtt tartva.

    A két politikus arról is beszélt, hogy az együttműködés a legjobban a gazdaság területén tudna tovább bővülni. Szerbia az energetika, a mezőgazdaság és a telekommunikáció területén számít a kapcsolatok fejlesztésére, és minden ilyen irányú orosz befektetést szívesen fogad - közölte Aleksandar Vucic, aki azt is felvázolta az orosz külügyi tárca vezetőjének, hogy Belgrád az udvarnoki (Banatski Dvor) gáztározó kapacitásának bővítését tervezi, valamint Szerbiában gyártott Fiatokat szállítana az orosz és az eurázsiai piacra.

    A találkozó témái között szerepelt a védelmi együttműködés fejlesztése is, erről azonban bővebben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel tárgyal majd a szerb kormányfő Moszkvában hamarosan.

    Szergej Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően Oroszország nem avatkozik be Szerbia belső ügyeibe, "mindig kész arra, hogy az érdekeink között megtaláljuk az egyensúlyt". A közleményből nem derült ki, hogy pontosan mire gondolt az orosz külügyminiszter, ugyanakkor feltehetően az európai uniós tagságra törekvő Szerbia ez irányú intézkedéseire utalt mondatával.

    Szergej Lavrov Tomislav Nikolic szerb elnökkel, valamint Ivica Dacic külügyminiszterrel is találkozik hétfőn, kedden pedig részt vesz a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés országainak belgrádi találkozóján, amelyen Szerbia átadja a szervezet soros elnökségét Törökországnak.