Gyermekorvosok egyesülete: fontos a tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltása

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), miután a múlt héten fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy budapesti gimnazista.
hirdetés
    Póta György, az egyesület elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta, Magyarországon a baktérium "B" és "C" törzse okoz megbetegedést, évente 40-50 esetet jelentenek, de a betegség rendkívül gyors lefolyású, súlyos, gyakran végzetes kimenetelű.

    Hozzátette, hogy a fertőzés főként két korosztályt veszélyeztet: a betegek kétharmada csecsemő vagy kisgyermek, valamint jelentős a megbetegedések száma a 16-20 évesek, vagyis a serdülők és a fiatalok körében is.

    Póta György kiemelte, a baktérium Magyarországon előforduló két törzse ellen van védőoltás. A "C" törzs elleni vakcina kétéves kor alatt államilag részben támogatott, illetve várhatóan januártól teljesen ingyenessé válik, a "B" törzs elleni védőoltásért egyelőre teljes árat kell fizetni.

    Európa sok országában a kisgyermekek oltásán kívül a tinédzser korosztály meningococcus-fertőzés elleni ismételt oltását is ajánlják, ez azonban Magyarországon még nem elterjedt gyakorlat. Ez az oka annak, hogy ebben a korosztályban itthon megnövekedett az agyhártyagyulladásos esetek aránya - jegyezte meg az egyesület elnöke.

    Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója a múlt heti haláleset után elmondta, az agyhártyagyulladás súlyos betegség, amely gyorsan, akár néhány óra alatt is kifejlődhet. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem terjed könnyen, van, aki tünetmentesen hordozza, és súlyos esetek ritkán alakulnak ki.

    A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet: az egyik az agyhártyagyulladás, a másik pedig a vérmérgezés (szepszis). A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, a vizsgálatukat és a kezelésüket kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi, illetve járási hivatal népegészségügyi osztálya vagy ügyelete.

    A fertőző betegség tüneteire fontos figyelni; ha fejfájás, magas láz, hányinger, tarkómerevség vagy bőrvérzések alakulnak ki, azonnal orvoshoz kell fordulni.

    A fertőző agyhártyagyulladásban meghalt fiú osztálytársai közül már többen is megkapták a betegség elleni védőoltást.