Gyurcsány: nem a DK-n fog múlni a kormányváltás

    Miskolc, 2017. április 25., kedd (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint nem a Demokratikus Koalíción (DK) múlik majd 2018-ben a kormányváltás - erről a párt elnöke a miskolci Vigadóban mintegy négyszáz ember előtt beszélt lakossági fórumon kedden.
hirdetés
    A politikus úgy fogalmazott: az országgyűlési képviselői választásig vélhetően kevesebb mint egy év van hátra. Nem a DK-n múlik, hogy új kormánya legyen az országnak - tette hozzá.

    Emlékeztetett az elmúlt hétvégi időközi választásokra. Mint mondta, Budapesten, a zuglói városrészben "nagyon-nagyon" győzött a baloldali jelölt, aki "totális vereséget mért a Fidesz jelöltjére". Ugyanakkor Józsefvárosban ez nem sikerült, mert nem volt összefogás a demokratikus oldalon, megoszlottak a szavazók, pedig "győzhettünk volna ott is" - tette hozzá.

    Magyarországnak szüksége van egy tisztességes, Európa-párti, demokratikus kormányra - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

    Mint mondta: ember nincs hiba nélkül, a politikus is tévedhet, ugyanakkor esküje, tisztessége, becsülete és hűsége a hazájáé.

    Szólt arról: azt akarja, hogy Magyarország szabad legyen.

    Orbán Viktor kormányfőt bírálva azt mondta: az az ember lett leginkább "oroszbarát", aki a rendszerváltás kezdetén a legélesebben oroszellenes volt.

    Szerinte a miniszterelnök nem ura a saját akaratának, "azt feltételezem, hogy a miniszterelnök zsarolható helyzetben van". A kormányfő "nem önöket képviseli, hanem Oroszországnak nyit utat Európa irányba" - jelentette ki.

    Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében elszámította magát, a lépéssel már saját választótáborát is megosztotta. Mint mondta: Orbán Viktor ellenségeket kreál magának, ilyenek a migránsok, a civilek, a CEU vagy Soros György, mert szeret háborúzni. Pedig az emberek békét akarnak - jelentette ki a DK elnöke.