Hadgyakorlatot tart a közös lengyel-litván-ukrán dandár

    Varsó, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Egyhetes hadgyakorlatot tart a közös lengyel-litván-ukrán dandár (Litpolukrbrig) a dél-lengyelországi Nowa Deba melletti gyakorlótéren, a manőverek célja a teljes harckészültség elérése.
hirdetés
    Az idén januártól a kelet-lengyelországi Lublinban állomásozó alakulat múlt csütörtöktől e hét péntekig tartó Common Challenge-16 fedőnevű gyakorlatáról a PAP lengyel hírügynökség számolt be, tájékoztatva arról, hogy Andrzej Duda államfő, Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter, valamint Pawel Soloch, a lengyel nemzetvédelmi hivatal (BBN) elnöke hétfőn videokonferenciát tartottak a dandár parancsnokaival.

    A lengyel Kárpátaljai vajdaságban fekvő Nowa Deba-i gyakorlóterepen több mint 600 lengyel, litván és ukrán katona gyakorlatozik, a manőverekben részt vesznek amerikai katonák is.

    A háromoldalú együttműködés elősegíti Ukrajna euroatlanti törekvéseit - hangsúlyozta a PAP-nak nyilatozva Pawel Soloch.

    A válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre létrehozott közös dandár gondolata 2007-ben született. A három ország védelmi minisztere 2009-ben írta alá az alakulat létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot, ezt 2014-ben egy kormányközi szerződéssel erősítették meg. A dandárnak az eredeti elképzelések szerint 2013-ben kellett volna elérnie a teljes harckészültséget, ez azonban késedelmet szenvedett.

    A mintegy 4 ezer fős dandár az Európai Unió harccsoportjainak mintájára szerveződött. Mindegyik ország egy-egy gépesített lövész zászlóaljjal járul hozzá, amelyek saját elhelyezési körletükben maradnak, csak a hadgyakorlatok és missziók végrehajtása során kerülnek közös parancsnokság alá. A dandár nyitott más országok csatlakozása iránt.