Időjárás-jelentés

    Budapest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában

    ---------------------------

    Közép- és Kelet-Európa időjárásban ismét változás várható. Északi áramlással hideg levegő tart dél, délkelet felé. Már szombaton is nagyobb területen volt fagyos a levegő; a Skandináv-félsziget északi felén, Oroszország európai területein többfelé nem emelkedett napközben sem -5 fok fölé a hőmérséklet, és a változó felhőzetből szórványosan havazott. A kontinens délnyugati, déli vidékein azonban döntően anticiklonális hatások érvényesülnek, és az ott lévő enyhe levegőnek köszönhetően több helyen 15, a Pireneusi- és az Appennini-félsziget déli harmadán 20 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő. A reggeli ködfoltok feloszlását követően arrafelé napos az idő. Az északról több hullámban áramló hideg levegő hétfő estig a Kárpát-medencét is eléri, megerősödik az északnyugati szél, és lehűlés kezdődik.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

    --------------------------------------------------

    Északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik, majd késő estétől csökken a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, éjszaka északkeleten kis valószínűséggel ónos eső is lehet. Hajnaltól ismét sok lesz a felhő, és elszórtan várható csapadék: az Északi-középhegységben hózápor, másutt kezdetben eső, záporeső, majd délutántól síkvidéken is előfordulhat havas eső, hózápor. A délután második felétől jelentősen csökken a felhőzet, estére az ország nagy részén kiderül az ég. Az északnyugati szél egyre nagyobb területen megerősödik, vasárnap estefelé, illetve hétfőn a déli óráktól többfelé viharos széllökésekre is számítani kell.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +3 fok között alakul, a szélvédett délnyugati területeken lesz a hidegebb.

    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3 és 9 fok között valószínű.