Időjárás-jelentés

    Budapest, 2017. július 18., kedd (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában:

    ----------------------------

    Közép-Európa időjárását anticiklon alakítja, amelynek hatására kevés a felhő, sokat süt a nap. A Skandináv-félszigettől fokozatosan távolodik és töltődik az az alacsony nyomású légköri képződmény, amelynek felhőrendszere fokozatosan feloszlik. Kontinensünktől nyugatra ciklon örvénylik, csapadéksávja fokozatosan megközelíti a Brit-szigeteket. Itt jellemzően borult, csapadékos az idő. Görögország fölött egy magassági hidegörvény hatására heves zivatarok alakulnak ki, főként az északi területekről jelentős mennyiségű csapadékról érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérsékletek szárazföldünk északi, északnyugati területein általában 15, 23, délen, keleten 28, 35 fok között alakulnak, sőt a Fekete-tengertől északra 36, 39 fokot is mérnek. Szerda estig a Kárpát-medence fölé többnyire száraz, egyre melegebb léghullámok érkeznek, tovább erősödik a nappali felmelegedés.



    Várható időjárás az ország területén szerda estig:

    --------------------------------------------------

    Az ország nagy részén túlnyomóan derült, napos idő várható, de kedden főként északkeleten, keleten, szerdán északnyugaton több lesz a gomolyfelhő. Kedden esetleg az Északi-középhegység térségében egy-egy zápor, szerdán északnyugaton néhol zápor, zivatar előfordulhat, másutt csapadék nem valószínű. Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szerdán a Dunántúlon megélénkül a déli, délkeleti szél. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de a magasabban fekvő helyeken melegebb is lehet.

    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 29 és 34 fok között alakul.