Illegális bevándorlás - Az Európai Bizottság javaslatokat tett a migrációs nyomás kezelésére

    Brüsszel, 2017. január 25., szerda (MTI) - Az embercsempészek és az emberkereskedők hálózatai elleni küzdelemre, a migránsok áramlásának hatékonyabb kezelésére, a további tengeri életmentésre, a Líbiában és a vele szomszédos országokban tartózkodó migránsok és menekültek életkörülményeinek javítására összpontosító migrációs stratégiát javasol az Európai Bizottság az uniós tagországok állam- és kormányfőinek február eleji csúcstalálkozójára készülve.
hirdetés
    Az uniós bizottság a február 3-án, Máltán rendezendő uniós csúcs központi témájához, a migrációs nyomás kezeléséhez rövid távú operatív intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot készített a közép-mediterrán migrációs útvonallal kapcsolatban.

    Az unió átfogó migrációs stratégiájába illeszkedő kezdeményezések kitérnek Tunéziára, Egyiptomra és Algériára, leghangsúlyosabban azonban Líbiával foglalkoznak, mivel innen indul útnak az Európába igyekvők mintegy 90 százaléka.

    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az első és legfontosabb cél a stabilitás biztosítása Líbiában és a térség egészében. A folyamat előremozdítása érdekében emberéleteket mentő és az embercsempészek és az emberkereskedők üzleti modelljeit meghiúsító intézkedésekre van szükség.

    Az Európai Unió tengeri műveletei számára rendelkezésre álló erőforrások és eszközök 2015 óta megháromszorozódtak, amelyek több mint 400 ezer emberéletet segített megmenteni a Földközi-tengeren. 2016-ban azonban már 181 ezer felett volt a Földközi-tenger közepén át vezető útvonalon érkező migránsok és menekültek száma, ami a tengeren bekövetkezett halálesetek megnövekedését is eredményezte.

    A humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében az uniós bizottság szerint csökkenteni kell a tengeren átkelő migránsok számát a líbiai parti őrség és haditengerészet számára jelenleg is nyújtott támogatás megerősítésével. Fokozni kell az embercsempészek és az emberkereskedők elleni küzdelmet az unió Seahorse nevű, földközi-tengeri határőrizeti hálózatának tevékenységének megkezdésével.

    Jelentősebben kell támogatni, hogy a migránsok Líbiából önkéntesen visszatérjenek hazájukba. A Líbia déli határán áthaladó migránshullám kezelése érdekében erősíteni kell a párbeszédet és a műveleti együttműködést az észak-afrikai partnerországokkal. Végezetül a térség országainak nyújtott anyagi támogatás növelését javasolta a bizottság, amely egyebek mellett a líbiai parti őrség kiképzési és felszerelési igényeinek kielégítését, a migránsok életkörülményeinek javítását és a támogatott önkéntes hazatérés előmozdítását segítené.