Illegális bevándorlás - Európai Bizottság: a tagállamoknak biztosítaniuk kell a külső határok védelméhez szükséges forrásokat

    Brüsszel, 2017. január 25., szerda (MTI) - A tagállamoknak biztosítaniuk kell a szükséges forrásokat az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség folyamatban lévő és a jövőbeli műveleteihez, valamint a gyors határvédelmi beavatkozásokhoz kapcsolódó eszközállományok vonatkozásában - közölte az Európai Bizottság Brüsszelében, az uniós határ- és parti őrség működésének értékelésekor szerdán.
hirdetés
    Az Európai Unió Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségének első három hónapját követően közzétett uniós bizottsági jelentés szerint a tagállamoknak nyomon kell követniük az ügynökség sebezhetőségi elemzéseinek eredményeit, és haladéktalanul fel kell számolniuk az azonosított hiányosságokat.

    Az ügynökség mostanáig több mint 1550 tisztviselőt küldött a tagállamok támogatására, kiegészítve az érintett tagállamok meglévő, több mint 100 ezer határőrt magában foglaló nemzeti kapacitásait. Míg ez az uniós tagországok erőforrásainak eddigi legjelentősebb összevonását jelenti, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség folyamatban lévő műveleteihez továbbra sem áll rendelkezésre elegendő forrás - hangsúlyozták.

    Frans Timmermans, az uniós bizottság első alelnöke arra szólította fel a tagállamokat, hogy bocsássák rendelkezésre a szükséges emberi erőforrásokat, valamint eszközöket, hogy az uniós ügynökség mielőbb teljes körűen működhessen.

    A tagállamoknak az Európai Határ- és Parti Őrség teljes működőképességének mielőbbi megvalósítása érdekében tett közös erőfeszítése és szerepvállalása a gyakorlatban is kifejezésre juttatja a tagállamok elkötelezettségét a felelősség megosztása és a közös érdekből vállalt szolidaritás kinyilvánítása iránt - hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság.

    Az ügynökség uniós támogatása a 2016-ban esedékes 250 millió euróról (1 euró mintegy 310 forint) 2020-ra fokozatosan 320 millió euróra emelkedik, az ügynökség személyzetének létszáma pedig a 2016-os 400-ról 2020-ra 1000 főre növekszik.