Illegális bevándorlás - Németországban több mint 3500 támadás érte a menekülteket tavaly

    Berlin, 2017. február 26., vasárnap (MTI) - Németországban több mint 3500 támadás érte a menekülteket és szállásaikat tavaly - írta vasárnap a Berliner Morgenpost című német lap kormányzati adatok alapján.
hirdetés
    Az újság az ellenzéki Baloldal (Die Linke) szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére adott kormányzati választ idézve azt írta, hogy 2016-ban a hatóságok 3533 olyan erőszakos bűncselekményt regisztráltak, amelyek célpontjai menekültek vagy menekülteket befogadó szállások voltak.

    Menekülteket, menedékkérőket 2545 esetben érte atrocitás. A támadásokban megsebesült 560 ember, köztük 43 gyerek.

    A menekülteket, menedékkérőket befogadó szállások elleni támadások száma 988 volt, ez mintegy 4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 1031-hez képest

    További 217 támadást menekültügyi segítő szervezetek vagy önkéntesek ellen hajtottak végre.

    Az adatok azt mutatják, hogy a minden egyes nap csaknem 10 menekült válik a németországi "hétköznapi rasszista erőszak" áldozatává - mondta a lapnak Ulla Jelpke, a Baloldal frakciójának belügyi kérdésekkel foglalkozó szakpolitikusa, megjegyezve: kérdés, vajon meg kell-e valakinek halnia ahhoz, hogy a kormány végre kiemelt problémaként kezelje a "szélsőjobboldali erőszak" ügyét.

    Legalább a Bundestagnak fel kellene hagynia a menekültügyi szabályozás folyamatos szigorításával, amellyel azt az érzetet kelti, hogy "a menekültek fenyegetést jelentenek" - tette hozzá.

    A Berliner Morgenpost szerint a kormány az írásbeli válaszban a leghatározottabban elítélte a menekültek elleni erőszakot, a többi között azt írták, hogy "a hazájukból elmenekülő és Németországban védelmet kereső emberek joggal várják el, hogy biztonságos hajlékot kapjanak".