Illegális bevándorlás - Völner: Magyarország nem akar változtatni a menekültügyi szabályokon

    Budapest, 2018. február 9., péntek (MTI) - Magyarország nem akar változtatni a menekültügyi szabályokon, nem akarja lebontani a migránsok előtt sem a fizikai, sem a jogi határzárat - nyilatkozta az MTI-nek Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken.
hirdetés
    A politikus hangsúlyozta: a törvényeket az uniós joggal összeegyeztethető módon alakították ki, a jogszabályok Brüsszel által kifogásolt minden pontja teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, Magyarország áll az újabb brüsszeli vita elébe. Hozzátette: az unió a bevándorlás kezdete óta próbálja rávenni a kormányt a megszigorított magyar menekültügyi szabályok, valamint a tavaly márciusban életbe lépett megerősített jogi határzár módosítására. A magyar kormány, sem a határzárt nem hajlandó lebontani, sem a szigorú menekültügyi szabályokból nem hajlandó engedni - szögezte le Völner Pál.

    Közölte: nyomásgyakorlásnak tekintik az újabb eljárást, hogy "Magyarországot eltávolítsák a Soros-terv útjából".

    Emlékeztetett, hogy 2015 decembere óta folyik Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárás, a kormány azóta folytatja ezt a jogi vitát Brüsszellel. Az Európai Bizottság két hónapja bejelentette, hogy a következő szakaszba lépteti az eljárást, és azt kiegészítette a jogi határzárral kapcsolatos aggályokkal is. Brüsszel február 8-áig adott határidőt a kormánynak arra, hogy választ küldjön megismételt kérdéseire. A kormány a megadott határidőig, csütörtökön elküldte válaszát, amelyben kifejti: nem változtat a jogszabályokon.

    Völner Pál szerint ismét politikai döntés születik, és a brüsszeli bizottság ebben az ügyben is az Európai Bírósághoz fog fordulni, vagyis várhatóan bepereli Magyarországot a bevándorlási szabályok miatt. A politikus azt hangoztatta, hogy Brüsszel ebben az eljárásban "fel akarja számolni a tranzitzónákat és megakadályozni az illegális migránsok kiutasítását".