Illegális migráció - Migrációkutató Intézet: senki nem jár jól a bevándorlással

    Budapest, 2016. november 7., hétfő (MTI) - A tavaly nyár óta Európára nehezedő migrációs hullám jellegéből fakadóan előnytelen a kibocsátó és a fogadó országoknak, illetve a kontinensre érkezőknek egyaránt - olvasható a Migrációkutató Intézet hétfőn közzétett elemzésében.
hirdetés
    A dokumentumban leírtak szerint kétséges az aránytalanul magas költségvetési terheket előrevetítő munkaerőpiaci integráció jövőbeli sikere, ráadásul a társadalmi feszültségekkel terhelt migrációs folyamat már messze nem csak gazdasági kihívást jelent Európa számára.

    A tömegesen érkező, más kultúrájú, vélhetően zömmel alacsonyan képzett migránsok integrációja aránytalanul magas állami kiadásokat és több évtizedes, súlyos társadalmi feszültségekkel terhelt erőfeszítéseket vetít előre az EU és a tagállamok részéről - tették hozzá.

    A jelenlegi folyamatban jelentős veszteséget szenvednek el a kibocsátó országok, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek maguk a migránsok, Európa pedig aránytalanul nagy terhekkel szembesül az elvárt hasznok kétségessége mellett - írták.