Joe Biden amerikai alelnök nem zárta ki teljesen, hogy négy év múlva indulna az elnökválasztáson

    Washington, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Joe Biden leköszönő amerikai alelnök egy vasárnapi televíziós interjúban nem zárta ki teljesen, hogy négy múlva indulna az elnökválasztáson, egyúttal arról is beszélt, hogy pártjának, a Demokrata Pártnak többet kellett volna tennie a fehér férfi választók megszólításáért.
hirdetés
    A demokrata párti politikus, aki januárban tölti be 73. életévét, a CNN hírtelevízió egyik vasárnap délelőtti politikai műsorának adott exkluzív interjújában beszélt terveiről.

    Biden ugyan nem zárta ki, de nem is erősítette meg, hogy a következő elnökválasztáson beszállna a küzdelembe, mint fogalmazott: "szerintem az elnökjelöltekről a pártok döntenek, annak alapján, hogy az adott pillanatban milyen adottság és tudás a leginkább megfelelő és szükséges az elnökséghez". Majd hozzátette: "s ki tudja, hogy mi történik két év múlva, amikor az emberek komolyan gondolkodni kezdenek azon, hogy mit tegyenek".

    Biden nem akart belemenni abba sem, hogy ő jobban kampányolt volna-e, mint a novemberi elnökválasztás demokrata jelöltje, Hillary Clinton. De - a demokrata párti politikusok közül elsőként - kritikát is megfogalmazott. Véleménye szerint a Demokrata Pártnak és elnökjelöltjének többet kellett volna tennie annak érdekében, hogy megszólítsa a fehér férfiakat. "Ők nem rasszisták és nincs semmi bajuk a női nemmel" - mondta Biden, válaszként arra a demokrata politikusok és elemzők által gyakran hangoztatott tételre, miszerint a fehér férfiak azért szavaztak nagy arányban Donald Trumpra, mert rasszisták és nőgyűlölők.

    Az alelnök optimistának mondta magát a 2018-ban esedékes, úgynevezett félidős választások eredményeit illetően, meglátása szerint 2018 "jó év lesz a demokratáknak".

    A jelenlegi demokrata párti elnökkel, Barack Obamával együtt januárban leköszönő Joe Biden szeretne politikával foglalkozni a jövő év után is. Mint elmondta, arra számít, hogy kis létszámú stábbal dolgozhat bizonyos területeken, bizonyos témákban: így például a közép-amerikai országok gazdasági felvirágzásán, vagy a rákbetegség elleni küzdelemben. Barack Obama elnök az idén télen hirdette meg az Egyesült Államok nagyszabású programját a rákbetegség elleni harcban.