KSH: októberben is nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

    Budapest, 2016. december 13., kedd (MTI) - Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 19,8 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 6,7 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
hirdetés
    A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 14,7 százalékkal nőtt.

    A külföldivendég-forgalom nagymértékű változása a 2015. októberi bázisadatokkal magyarázható, tavaly októberben a migránsválság hatására ugyanis visszaesett a külföldivendég-forgalom, ezzel párhuzamosan a belföldi kereslet bővült - írta a KSH.

    Idén októberben az egy évvel ezelőttihez képest a külföldi vendégek száma 19, az általuk eltöltött vendégéjszakáké közel 20 százalékkal, 1 millió 182 ezerre bővült. A külföldivendég-éjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt. Számottevően, több mint ötödével bővült a forgalom Dél-Alföldön (37 százalékkal), Közép-Dunántúlon, és Észak-Magyarországon (26-26 százalékkal), Nyugat- (23 százalékkal) és Dél-Dunántúlon (22 százalékkal).

    A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, Ausztria, Olaszország és Oroszország esetében jelentősen, 10-34 százalék között bővült a vendégéjszakában mért vendégforgalom. Az Egyesült Államokból érkező vendégek az előző évihez hasonló számú éjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

    A belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal, 948 ezerre csökkent. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom - a Budapest-Közép-Duna-vidék régió kivételével - mindegyik turisztikai régióban visszaesett, főként Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon.

    A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,7 százalékosra nőtt októberben.

    A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 14,7 százalékkal 37,8 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal 22,6 milliárd forintra, az egyéb bevétel 12 százalékkal 7,5 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele szintén 12 százalékkal 7,8 milliárd forintra emelkedett.

    Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, októberben 1844 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben. Viszont az első tíz hónapban a kártya felhasználási értéke 3,0 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 16,1 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

    Az idén az első tíz hónapban a szálláshelyek 5,9 százalékkal több, összesen 24,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,3 százalékkal (12,1 millió), a belföldiek 6,4 százalékkal több (12,1 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

    A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,9 százalékponttal, 57,2 százalékra emelkedett az első tíz hónapban. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 7,9 százalékkal magasabb, 341,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.