Letette esküjét az ENSZ új főtitkára, aki alapvető változásokat ígér a világszervezetben

    Washington, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Letette esküjét az ENSZ január elsején hivatalba lépő új vezetője, António Guterres.
hirdetés
    A portugál baloldali politikus, aki korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője volt, programbeszédében alapvető változásokat ígért a világszervezet életében és politikájában, vagyis szakítást elődje, a dél-koreai Ban Ki Mun politikájával.

    Mint kifejtette: az ENSZ az elmúlt évtizedekben hozzájárult a béke fenntartásához a világban, de eszközei immár nem elegendőek az érdemleges reagáláshoz. "Itt az ideje, hogy az ENSZ elismerje hibáit és fogyatékosságait, és megreformálja működését" - jelentette ki Guterres. Három területen ígért alapvető változást: a békefenntartásban, a fenntartható fejlődéshez nyújtott segítségben és a szervezet működésében.

    "Több közvetítésre, több diplomáciai tevékenységre van szükségünk" - mondta, s felajánlotta személyes részvételét az ENSZ közvetítő tevékenységében.

    Szíriára, az egyik legégetőbb problémára azonban nem tért ki. Programbeszéde után tartott sajtóértekezletén is arra helyezte a hangsúlyt, hogy ő maga készen áll "jóhiszemű közvetítőként megteremteni a bizalom helyreállításához szükséges feltételeket" a szíriai konfliktus résztvevői között.

    Elismerve, hogy "a főtitkár nem a világ ura", leszögezte, hogy érdemben járulhat hozzá a világszervezet döntő befolyású államainak, elsősorban a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának munkájához.

    A franciát, angolt és portugált váltogatva beszélő Guterres "jobb egyeztetést" ígért a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a békefenntartók (az úgynevezett kéksisakosok) hatékonyabb munkáját a világ válságövezeteiben, például a Közép-afrikai Köztársaságban vagy Dél-Szudánban.

    Az ENSZ működésében a bürokrácia leépítését helyezte kilátásba és hatékonyságot ígért, mert - mint fogalmazott - "elképzelhetetlen, hogy kilenc hónapra legyen szükség ahhoz, hogy valakit terepre küldhessünk". Fontosnak mondta a nők és a férfiak egyenlő arányát, ennek megteremtését a világszervezeten belül.

    Szólt az Európában szerinte végigsöprő populista hullámról, s kifejtette: arra lenne szükség, hogy "újraépítsék a kapcsolatot az állampolgárok és vezetőik között".

    A 67 éves António Guterres 2017. januárjában foglalja el hivatalát.

    (FOTÓ)