Marosvásárhelyi iskolaügy - Krónika: Tudose Budapesttel "takarózik"

    Kolozsvár, 2012. szeptember 22., péntek (MTI) - A gyulafehérvári római katolikus érsekség illetékese szerint Mihai Tudose román miniszterelnök telefonon beszélt Jakubinyi György érsekkel a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyéről, s azt mondta, a kabinet jelenleg nem akar lépni az iskolaügyben, nehogy úgy tűnjön, hogy Budapest nyomására cselekszik - írta pénteken a Krónika című erdélyi magyar napilap.
hirdetés
    A Krónikát Potyó Ferenc, a római katolikus érsekség általános helynöke tájékoztatta a kormányfő és az érsek telefonbeszélgetéséről. Az MTI megkeresésére Jakubinyi György érsek nem kívánt nyilatkozni róla.

    Potyó Ferenc elmondta, hogy Mihai Tudose miniszterelnök azt követően hívta fel szerdán Jakubinyi Györgyöt, hogy korábban Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével tárgyalt. "A beszélgetés során pedig kijelentette: a román kormány jelenleg semmit nem akar tenni az iskolaügyben, nehogy úgy tűnjön, hogy a magyar kormány nyomására cselekszik" - idézte a Krónika Potyó Ferenc beszámolóját, címében megállapítva, hogy Tudose Budapesttel "takarózik".

    Az érseki helynök arra is kitért, hogy a Római Katolikus Gimnázium megszűnése miatt érvényét veszítette a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal iskolabérlési szerződése, és a városházának egy hónapja van arra, hogy új bérleti szerződést kössön azokra az épületekre, amelyeket a román tannyelvű Unirea Főgimnázium és a Római Katolikus Gimnázium osztályai számára bérel. Az általános helynök szerint az egyház jó szándékkal közelíti meg a kérdést, de azt tapasztalja, hogy a jó szándék csak részéről létezik.

    A magyar kormány szeptember elején jelentette be, hogy a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozása ellen.

    A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának a körülményeit, és csütörtökön emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. A tanfelügyelőség pár nappal a 2017-2018-as tanév kezdete előtt - egy korábbi, az iskolára vonatkozó határozatát jogerősen felfüggesztő bírósági határozatra hivatkozva - megszüntette az iskolát, osztályait pedig a Bolyai Farkas Gimnázium jogi ernyője alá helyezte.