Martin Schulz: a német szociáldemokraták a keményen dolgozó emberekért és a demokrácia védelméért küzdenek

    Berlin, 2017. január 25., szerda (MTI) - A keményen dolgozó emberekért és a szétszakadó társadalomban veszélybe került demokráciáért száll síkra a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában - jelentette ki Martin Schulz, a párt jövendő elnöke és kancellárjelöltje szerdán Berlinben.
hirdetés
    A politikus az SPD Bundestag-frakciójánál tett látogatása után tartott tájékoztatóján kiemelte: az SPD azokat a keményen dolgozó embereket helyezi a középpontba, akik "betartják a demokrácia szabályait, és azt kívánják, hogy a demokrácia olyan szabályokat teremtsen, amelyek megvédik őket".

    Az SPD azért küzd, hogy a megélhetésért naponta megharcoló emberek, a párok és a gyermekek megkapják a nekik kijáró védelmet és tiszteletet - mondta Martin Schulz.

    A kampány másik fő üzenete, hogy a "szétsodródó" társadalomban veszélybe került a demokrácia, mert "a válság megnyitotta az utat a demokrácia ellenségei előtt", ezért az SPD-nek ismét a "demokrácia védőfalát" kell alkotnia - tette hozzá.

    Az SPD feladata "a társadalom összetartásának megőrzése és az összetartás révén a demokrácia megvédése" - mondta Martin Schulz.

    Az Európai Parlament volt elnöke kiemelte: a társadalom mellett az államok is egyre inkább szétsodródnak. Ezt jelzi, hogy az amerikai választási kampány tapasztalatai alapján az Egyesült Államok az elkülönülés, az izoláció útjára léphet, ezért minden eddiginél fontosabb az összefogás Európában és az együttműködés a világ más térségeivel.

    Arra a kérdésre, hogy az SPD melyik párttal kíván koalícióra lépni, Martin Schulz - más vezető SPD-s politikusok nyilatkozataihoz hasonlóan - jelezte, hogy nem óhajtják folytatni a nagykoalíciót a jobbközép CDU/CSU pártszövetség kisebbik partnereként. Mint mondta, a szociáldemokraták az ország vezetésének igényével lépnek fel a kampányban, az a céljuk, hogy egy koalíció első számú erejét adják.

    Thomas Oppermann frakcióvezető a tájékoztatón hangsúlyozta: Martin Schulz jelölése a pártelnöki tisztségre és a kancellárjelölti feladatok ellátására azt jelenti, hogy az SPD sikeresen kezdi meg a választási évet, amelyben a pártnak a Bundestag-választás mellett három tartományi törvényhozási választáson - Saar-vidéken, Schleswig-Holsteinban és Észak-Rajna-Vesztfáliában - is bizonyítania kell. Hozzátette: a 193 fős képviselőcsoport egy emberként támogatja Martin Schulzot.

    Az SPD elnöksége kedden döntött arról, hogy Martin Schulzot javasolják pártelnöknek és kancellárjelöltnek, miután Sigmar Gabriel, a párt mostani vezetője - alkancellár, gazdasági miniszter - bejelentette, hogy nem vállalja a kancellárjelöltséget, és az elnöki tisztségről is lemond, mert az a meggyőződése, hogy a kancellárjelöltnek kell irányítani a pártot.

    A párt választmánya vasárnap foglalkozik az elnökség javaslatával, és biztosra vehető, hogy elfogadja. Martin Schulz az ülés után ismerteti részletesen programját, és márciusban rendkívüli pártkongresszuson választják meg elnöknek.

    A Bundestag-választást szeptember 24-én tartják. Az SPD országos támogatottsága történelmi mélységben, 20-24 százalékos sávban mozog, messze elmaradva a felmérésekben 35 százalék körüli eredménnyel vezető CDU/CSU mögött.