Megkezdődött a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése

    Budapest, 2017. május 25., csütörtök (MTI) - Megkezdődött a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése csütörtökön Budapesten, amelyen a beszámolók mellett díjakat adnak át és új tagokat is választanak.
hirdetés
    A közgyűlést megnyitó beszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy a kulturális alapellátás programja mellett a kulturális infrastruktúra megújítása is sokat haladt előre.

    Mint mondta, a művészeti terület számos intézménye is bekapcsolódott abba a közművelődési szolgáltatásba, amelyen keresztül a művészetekkel, a kultúrával megélt élet tartalmasabbá válik a fővárostól távoli országrészekben is.

    Az alapellátási program fejlesztésén és támogatásán túl sokat haladtak előre a kulturális infrastruktúra megújításában is: a Pesti Vigadó, a Zeneakadémia és az Erkel Színház felújítása után idén a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó teljes körű felújítása zajlik. Hozzákezdenek az Iparművészeti Múzeum szecessziós palotájának felújításához is, az Operaháznak új műhelybázist hoznak létre, valamint az Andrássy úti Ybl-palotát is teljes körűen felújítják. A Liget Budapest program részeként múzeumok újulnak meg, jönnek létre, a Modern Városok Program keretében magyar forrásból vidéki színházak sora újulhat meg - sorolta a példákat Hoppál Péter.

    Az államtitkár kiemelte, hogy a kulturális területen dolgozó munkatársak munkájának megbecsülésére bérfejlesztési program indulhatott el, a teljes magyar állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézményrendszerben mintegy 20 ezer közalkalmazott számára tudták bevezetni a 15 százalékos kulturális illetménypótlékot.

    A kormányzat számos ponton együttműködik az MMA-val kulturális, művészeti tartalmak fejlesztésében, végiggondolásában, többek között az emlékévekkel kapcsolatban - mutatott rá Hoppál Péter, hozzátéve: foglalkoznak az MMA ösztönzésére azzal a kérdéssel is, hogy a fiatalabb művészek művészi tevékenységét ösztöndíj-rendszerrel segítsék és javaslatot tettek a 65 év feletti művészek járadékára is. Hoppál Péter szerint 2018 januárjától a művészjáradék-program is elindulhat.

    A kulturális kormányzat kiemelten fontosnak tartja az MMA nemzeti identitást megerősítő és nemzeti hagyatékot megőrző tevékenységét, programjait - hangsúlyozta az államtitkár.