MNB: jelentősek a különbségek a pénzügyi intézmények karácsonyi hiteldíjai között

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Akár négy-tíz százalékpontnyi különbség is lehet a legolcsóbb és a legdrágább karácsonyi fogyasztási hitelek költségei között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelválasztó alkalmazásának adatai szerint - hívta fel a figyelmet a jegybank hétfőn.
hirdetés
    A tájékoztatásban kiemelték: a pénzügyi intézmények akció nélkül is jóval a törvényi plafon alatti teljes hiteldíj-mutatóval (THM) kínálják kölcsöneiket, a hitelkártyánál ugyanakkor a mutató közelíti a maximumot.

    A kis összegű (karácsonyi) fogyasztási hitelek közül az áruhitelek átlagosan 19,89-25,06 százalék közötti THM-mel kaphatók a különböző pénzügyi intézményeknél az MNB ingyenesen elérhető hitel- és lízingválasztó alkalmazásának december eleji adatai szerint.

    Mintegy négy-négy százalékpontnyi a különbség a jelenlegi kínálatban elérhető legdrágább és legolcsóbb személyi kölcsönöknél, (a piaci szereplőtől függően átlagosan 15,73-19,65 százalékos a THM), valamint a hitelkártyák esetében a kamatmentes, átlagosan 45 napos periódus után (35,15-39,06 százalékos a THM). Ezekhez képest jóval nagyobb, 10 százalékpont feletti eltérés van a legolcsóbb és legdrágább folyószámlahitelek között (21,58 - 31,66 százalék).

    A jegybank hangsúlyozta, a megfelelő hiteltípus kiválasztásánál a fogyasztóknak ajánlatos előzetesen alaposan körülnézni, mert a legolcsóbb személyi kölcsön hiteldíja például éppen a fele lehet a legmagasabb THM-mel kínált folyószámlahitelének.

    A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák THM-jének maximuma 39 százalékkal, a személyi kölcsönöknél pedig 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. Így tavaly és idén november között 0,75 százalékkal mérséklődött a fogyasztási hitelek jogszabályi THM-plafonja önmagában azért, mert a jogalkotó a jegybanki alapkamathoz kötötte a hitelek árát - közölte az MNB.

    A jegybankhoz az idei év első tíz hónapjában 522 fogyasztói megkeresés érkezett a fogyasztási kölcsönökkel kapcsolatban. Ezen belül a legtöbben a hitelkártyák, a legkevesebben a folyószámlahitelek kapcsán tettek panaszt vagy jelezték észrevételeiket.

    A közlemény szerint a fogyasztói jelzések, illetve a jegybank egyéb adatai alapján folyamatosan vizsgálják, hogy a pénzügyi intézmények betartják-e a fogyasztási hitelekhez kötődő jogszabályi előírásokat. Jogsértés, így a THM-re vonatkozó előírások be nem tartása miatt idén márciusban, júniusban, szeptemberben és novemberben is hozott felügyeleti intézkedéseket az MNB különböző piaci szereplőknél.