Nagyon megélénkült az orosz és a kínai hírszerzés tevékenysége Csehországban

    Prága, 2017. október 24., kedd (MTI) - Nagyon megélénkült tavaly az orosz és a kínai hírszerzés tevékenysége Csehországban - olvasható a cseh civil titkosszolgálat (BIS) éves jelentésében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Prágában.
hirdetés
    A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) megállapította, hogy az orosz titkosszolgálatok különös érdeklődést tanúsítottak a cseh politikai élettel kapcsolatos érzékeny információk iránt.

    Csehország részese volt annak a kampánynak, amelyet az elmúlt évben az orosz titkosszolgálatok az ukrajnai és a szíriai válság kapcsán, valamint az Európai Unió és a NATO ellen folytattak.

    A kínaiakat elsősorban a Tibettel, valamint a kínai-tajvani viszonnyal összefüggő információk és ügyek érdekelték.

    "A BIS-nek sikerült a külföldi hatalmak tevékenységét ellenőrzése alatt tartania és elhárítania a külföldi ügynökök számos támadását" - mondta Michal Koudelka, a testület igazgatója újságíróknak.

    Az oroszok komoly energiát fektettek abba, hogy beférkőzzenek a cseh médiába és az internetbe, s azon keresztül dezinformációs és propaganda tevékenységet folytathassanak. A BIS továbbá megállapította: az orosz és a kínai hírszerzés is igyekszik kihasználni a Csehországban élő honfitársait, hogy együttműködőket toborozzon soraiba.

    A jelentés szerint az orosz és a kínai titkosszolgálati ügynökök jelentős része diplomácia fedezet alatt működik Csehországban.