Nemzeti kiberversenyt tartanak Magyarországon

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Várják a jelentkezőket a nemzeti kiberversenyre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével jövő februárban tartják a nemzetközi viadal nemzeti fordulóját, a győztes csapat utazhat majd a verseny következő fordulójára, Genfbe - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
hirdetés
    Közleményükben felidézték: idén világszerte nyolc nagyszabású kibertámadást hajtottak végre, ezek kormányzati szerveket, pénzintézeteket, országgyűlési képviselőket és magánszemélyeket is érintettek. Iránban 15 millió ember adatait és telefonszámait szerezte meg egy hackercsapat. A "digitális Pearl Harbor", a "Cyber 9/11" vagy a "digitális Mohács" kifejezések egy-egy nagyszabású kibertámadás napját jelzik.

    Az okozott károk minimalizálásának és a pánik elkerülésének érdekében ilyen esetekre krízisforgatókönyveket léptetnek érvénybe, amelyek jelentős feladatokat rónak a kibertér biztonságáért felelős szervezetekre - írták.

    A szervezők kifejtették: az 1961-ben alakult Atlanti Tanács számos világméretű kezdeményezése mellett indította el a "Cyber 9/12" hallgatói versenyt, amely a felsőoktatásban tanuló diákoknak ad lehetőséget a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére egy nagyobb horderejű, szimulált támadás után. A hallgatóknak a fiktív forgatókönyv alapján egy, az európai rendszerek ellen irányuló nagyszabású számítógépes offenzívára kell reagálniuk. A feladatuk az lesz, hogy ajánlásokat tegyenek védekező intézkedésekre, valamint összehangolják a különböző szereplők eltérő érdekeit a közös fellépés megvalósításához.

    A versenyzők kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amelyben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját is. Ennek révén megtapasztalhatják a nemzetközi együttműködés kultúráját, továbbá mélyebb ismereteket szerezhetnek a NATO- és az EU-szervezetek, valamint a tagállamok reakcióiról és válaszmechanizmusairól egy átfogó kibertámadás esetén.

    A genfi rendezvény előfutára Magyarországon a ProDay keretein belül életre hívott nemzeti kiberverseny. A részvétel feltétele egy online kvalifikációs forduló, ahol a jelentkezőknek a leadott dokumentumokban minden formai követelménynek meg kell felelniük. A február 9-ei rendezvényen, a nemzeti fordulón a (legfeljebb négytagú) csapatok élőben vehetnek részt. A legjobbnak ítélt csapat térítésmentesen utazhat a genfi versenyre, teljes ellátással.

    A részvétel ingyenes, minden felsőoktatási hallgató - szakiránytól függetlenül - jelentkezhet, a határidő: 2017. január 10. Bővebb tájékoztatás a www.blackcell.pro oldalon található - áll a közleményben.