Novaja Gazeta: Kadirov becsapta Putyint

    Moszkva, 2017. április 24., hétfő (MTI) - Becsapta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető, amikor tagadta, hogy a kaukázusi köztársaságban üldöznék a melegeket, mert megnevezett egy érintettet, akinek a neve korábban nem bukkant fel az üggyel kapcsolatos publikációkban - állította hétfőn a Novaja Gazeta című független orosz napilap.
hirdetés
    "Ramzan Kadirov nyilvánvalóan nem gondolta végig a Putyinnal folytatott beszélgetését. Miközben sietett hazugsággal megvádolni a Novaja Gazetát, ő maga csapta be az elnököt" - írta a lap a csecsen vezető és Putyin múlt szerdai Kreml-béli találkozójáról.

    Kadirov akkor valótlannak és provokációnak nevezte a Novaja Gazetának a csecsen melegek fogva tartásáról és meggyilkolásáról szóló cikkeit. A csecsen vezető Haszu Tepszukajev teológust nevezte meg mint olyan személyt, akinek hamis halálhírét keltették. A Novaja Gazeta erre reagálva rámutatott, hogy saját érdekükben egyetlen érintett nevét sem közölte.

    "Az a tény, hogy Kadirov elsőként hozta nyilvánosságra (Tepszukajev) személy- és családi nevét, azt bizonyítja, hogy Csecsenföld vezetője jól értesült az adott helyzetről. De semmiképp sem a Novaja Gazeta publikációiból tudhatta meg ennek az embernek a nevét. Az a nyilvános térben egyáltalán nem fordult elő" - írta a lap.

    Tepszukajevről elsőként április 16-án a Groznij csecsen állami televízió hírportálja tett említést, amikor beszámolt róla, hogy Kadirov meglátogatta a "meggyilkolt szufit". A Novaja Gazeta szerint a teológust valóban őrizetbe vették a melegek elleni csecsenföldi intézkedések során.

    A Novaja Gazeta a hónap elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön több mint száz férfit vettek őrizetbe "a hagyományostól eltérő nemi irányultságuk" miatt, közülük legkevesebb hárman meghaltak. Az újság később arról is írt, hogy tudomása szerint az elfogott melegeket titkos táborokban tartják fogva, amelyek közül az egyik Argun város közelében, egy másik pedig Coci-Jurt településen működik. A Novaja Gazeta szerint az őrizeteseket kínzásnak vetették alá, hogy másokat is megnevezzenek.

    A lap ezúttal azt állította, hogy hat olyan "titkos börtönről" is tud, ahol százakat, köztük homoszexuálisokat tartanak fogva törvénytelenül. Részleteket ugyanakkor nem közölt és a forrásait sem nevezte meg.

    A lap hétfőn közölte, hogy minden olyan anyagot, amelyet a csecsenföldi melegek állítólagos üldöztetéséről összegyűjtött, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) rendelkezésére bocsátott. Átadta az SZK-nak 26 olyan ember - köztük meggyilkoltak - személyi adatait is, akiket a térségben atrocitások értek amiatt, mert a homoszexualitás gyanújába keveredtek.

    A csecsen hatóságok korábban valótlannak nevezték a Novaja Gazeta állításait, amelyek kivizsgálását több nemzetközi szervezet és külföldi politikus is sürgette. Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője hétfőn Szentpéterváron kijelentette: a Kremlnek nincs alapja azt feltételezni, hogy Kadirov valótlan információval látta volna el az elnököt. Peszkov szerint Putyinnak a szakszolgálatok és a rendvédelmi szervek nem tettek olyan jelentést, amely szerint állampolgárok panaszt tettek volna a sajtó által tárgyalt ügyben. Rámutatott, hogy ezeket a publikációkat maga Kadirov rágalomnak nevezte.

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen megtartott hétfői sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, hogy orosz kormányzati tisztségviselőkhöz nem jutott el olyan értesülés, amely megerősítette volna a sajtójelentéseket. Hozzátette, hogy Moszkvát aggasztja az emberi jogok megsértése.