Nyolc helyszínen négy bérlet-sorozatban lépnek fel ősztől a Magyar Rádió Zenei Együttesei

    Budapest, 2017. július 18., kedd (MTI) - Nyolc helyszínen négy bérletsorozatban adnak hangversenyeket ősztől a Magyar Rádió Zenei Együttesei; a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vegyeskara és Gyermekkara a 2017/18-as évadban 90 alkalommal lép színpadra Budapesten és vidéken - mondta el Kovács Géza, a Magyar Rádió Zenei Együttesek ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi adásában.
hirdetés
    Kiemelte: nagyon gazdag hangverseny évadot tudtak tervezni, 31 önálló hangversenyük lesz és 90 alkalommal lépnek színpadra Budapesten és vidéken.

    A Mátyás templomban januárban indul az Anno Sacri bérlet, amelyben egy-egy Bach-kantáta vagy -oratórium mellett Telemann, Schütz, Buxtehude és mások kevéssé ismert oratórikus művei csendülnek fel.

    A Müpában is grandiózus művek, így többek között Mahler 1. szimfóniája és Szkrjabin nagyon ritkán hallható darabjai is megszólalnak a Dohnányiről elnevezett sorozatban, az énekkar Sapszon Ferencről elnevezett bérletet indít, a Zeneakadémia a Vásáry-Beethoven-ciklus bérletnek ad otthont - ismertette a részleteket. Hozzátette: Vásáry Tamás Zenén túl című sorozatában decemberben Kodály Zoltánra emlékezik majd a közönséggel együtt. A legendás 6-os stúdió izgalmas koncertjein egyebek mellett Eötvös Péter két nagyszerű műve és dzsesszel is határos darabok is felcsendülnek.

    Ezek az együttesek világszínvonalúak, de az elmúlt években kevesebb figyelem irányult rájuk. Egy kormányzati döntés adott nagy lendületet, hogy ne csak anyagi, hanem erkölcsi támogatásban is részesülhessenek - hangsúlyozta Kovács Géza, aki kitért arra is, hogy a közeljövőben az együttesek vidéken és határon túli magyarok lakta településeken is koncerteznek, valamint az énekkar ősszel Brüsszelben lép színpadra.