OGY - A Ház újra elfogadta az ingatlanok átadásáról szóló törvényt

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Újra elfogadta a parlament hétfőn az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt, amelyet korábban Áder János köztársasági elnök a budapesti Erzsébet térre vonatkozó aggályai miatt visszaküldött a Háznak.
hirdetés
    A képviselők 128 igen, 34 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett fogadták el az új javaslatot, amely egyebek mellett az Erzsébet tér egyes, még fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe adására vonatkozik.

    Az államfő kifogása szerint vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, ugyanakkor a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.

    Emiatt a parlament az átadást december 15-éről 31-ére halasztotta, az üzemeltetési szerződést pedig egy hónappal elcsúsztatva, jövő január végéig kell megkötniük a feleknek.

    A jogszabály rendelkezik arról is, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába kerül a fővárosban a III. kerületi Árpád fejedelem út 108. alatti ingatlan és a Magyar Katolikus Egyházéba Tatabányán egy Semmelweis utcai ingatlan. Emellett a törvény rögzíti további harmincöt állami közpark ingyenes átadását 22 önkormányzatnak. Ezek közül hat külön jogszabály szerinti védelmet élvez, ezek műemlékek vagy Natura 2000-es területek, az érintett önkormányzatok kötelesek minden ezzel kapcsolatos jogszabályt betartani.