OGY - Krónika 2. rész (határozathozatalok)

    Budapest, 2016. november 8., kedd (MTI) - Az Országgyűlés keddi határozathozatalai során 11 előterjesztésről döntött.
hirdetés
    Elfogadták a zárszámadási törvényt

    Elfogadta a parlament kedden a 2015-ös költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt, a tavalyi zárszámadásra 130 képviselő szavazott igennel, 60-an nemmel.

    A törvény indoklásában az előterjesztő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte: tavaly a kormányzati szektor európai uniós módszertan szerinti előzetes hiánya kisebb lett az eredetileg kitűzött célnál, a GDP 2,4 százaléka helyett annak 1,6 százalékában teljesült.

    Az európai uniós programok pénzforgalmi kiadása jelentősen, 294 milliárd forinttal meghaladta a tervezettet. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1213,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,5 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,2 milliárd forintos többlettel zárták 2015-öt.

    Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés bevételei összességében jóval kedvezőbben teljesültek a törvényi módosított előirányzatnál - hívta fel a figyelmet korábban Varga Mihály.

    Az NMHH 2015-ös zárszámadását is megszavazták a képviselők

    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2015-ös bevétele 32,7 milliárd forint volt, ami egyszázalékos többlet a törvény szerinti eredeti előirányzathoz képest, kiadása pedig 32 milliárd forint volt, ami az eredeti előirányzat 98,7 százaléka - derül ki az NMHH zárszámadásából és annak indoklásából, amelyet 131 igen szavazattal, 61 nem ellenében fogadott el az Országgyűlés.

    A hatóság legjelentősebb bevétele a frekvenciadíjakból származott és 18,1 milliárd volt, amit 2,5 milliárddal követ az azonosítók díja. Felügyeleti díjból 2 milliárd folyt be.

    A médiatanács működési előirányzata 173,9 millió forint volt, ez tartalmazza a tagok tiszteletdíját, a szakértői kiadások fedezetét, és a társszabályozók működési támogatására fordított összegeket. A tanács kezelésében lévő bevételek-kiadások előirányzatának főösszege 1,43 milliárd volt.

    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetése megközelítette a 80,5 milliárd forintot. A kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételei 5,7 milliárdot tettek ki, és az előző évi 4,1 milliárdos pénzmaradvány felhasználásával együtt az MTVA 2015-ös költségvetésének bevételi és kiadási oldala összesen 91,9 milliárd forintban teljesült.

    Megszületett az NMHH jövő évi költségvetése

    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre 35,3 milliárd forintból gazdálkodhat, míg a hatóság médiatanácsa 452,5 millió forintból, és a testület további 1,1 milliárd forintot kezel. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetése 2017-ben 79,9 milliárd forint lesz.

    Az Országgyűlés 131 igen szavazattal, 61 nem ellenében elfogadta az NMHH jövő évi költségvetését, amelyet a költségvetési bizottság terjesztett a parlament elé.

    Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 70,1 milliárd forintba részesül, amely kereskedelmi és vagyongazdálkodási tevékenységéből további 8,7 milliárd forinttal számol. Kiadásai között 70,6 milliárd forint a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenység, amelyen belül személyi kiadásokra 14,3 milliárd forintot, míg dologiakra 51,5 milliárdot költhet az MTVA.

    A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 1,7 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre. A rádiók és televíziós műsorok támogatását célzó Magyar Média Mecenatúra programra is változatlanul 3,1 milliárd forint fordítható.

    Elhalasztották az e-cigarettáról szóló javaslat zárószavazását

    A dohányzás visszaszorításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés zárószavazását a benyújtó - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - javaslatára elhalasztotta a Ház.

    Az indítvány lényege, hogy az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektronikus cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonnák, így ezeket a jövőben csak dohányboltban lehetne majd forgalmazni.

    Módosult az épített környezetről szóló törvény

    A parlament 159 igen szavazattal, 32 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett módosította az épített környezetről szóló törvényt a Miniszterelnökséget vezető Lázár János javaslatára.

    A változtatással jogszabályba iktatták, hogy az építésügyi műszaki irányelvekért felelős bizottság dolgozza ki az épített környezet létrehozása és fenntartása érdekében végzett tervezésre, építésre és üzemeltetésre vonatkozó - jogszabály, szabvány által nem szabályozott - követelményeket, módszereket tartalmazó építésügyi műszaki irányelveket. Alkalmazásuk önkéntes.

    Az építésügyi műszaki irányelvek építőanyagokra, építéstechnológiákra, építészeti programokra és épületszerkezetekre vonatkozhatnak.

    Ha az építésügyi műszaki irányelv által szabályozott területen jogszabályt vagy szabványt adnak ki, az irányelvet vissza kell vonni.

    Az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásáért felelős bizottság létrehozására, összetételére, feladatkörére és működésére vonatkozó részletes szabályokat miniszteri rendelet állapíthatja majd meg.