OGY - Krónika 2. rész (napirend, államfő által visszaküldött törvények)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Elfogadta napirendjét, majd az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényekről tárgyalt az Országgyűlés.
hirdetés
    Napirend

    A képviselők 161 igen és 1 tartózkodó szavazattal úgy döntöttek, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényjavaslat zárószavazását - házszabálytól való eltéréssel - már kedden megtartsák.

    A kormány javaslatára az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalja a településkép védelméről szóló törvénymódosítást, valamint a közteherviselésről és az állami szervek feladatellátásáról szóló törvényjavaslatot, így ezekről a hétfőn benyújtott előterjesztésekről is kedden határozhat a Ház.

    Köztársasági elnök által visszaküldött törvényjavaslat

    Villamos energiáról szóló törvényjavaslat

    Gyüre Csaba (Jobbik) arról beszélt, továbbra is szükségesnek tartják a törvényjavaslat visszavonását, nem értenek egyet azzal, hogy az alternatív energiák esetében tovább szűkítsék a meglévő lehetőségeket. Az ellenzéki képviselő a zöldenergia mellett foglalt állást, és örömét fejezte ki, hogy Áder János visszaküldte a törvényt. Jó, hogy nem csak nemzetközi szinten áll ki az alternatív energiák mellett - mondta az államfőről. Szerinte a Fidesz-KDNP a párizsi klímamegállapodással megy szembe. Megjegyezte: egy-egy szélerőmű akár 10 millió forintos hasznot hozhatna.

    Csepreghy Nándor államtitkár Áder János kritikáira azt mondta: a zöldenergia támogatásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy ország milyen természeti adottságokkal bír. Hazánk területének csupán hét százaléka alkalmas szélerőmű telepítésére, az elmúlt években épült szélerőművek nem optimális piaci körülmények között létesültek, hanem akkor, amikor jelentős állami támogatás járt mellé - mutatott rá.

    Szükség van a megújuló energiaforrások növelésére, de ezt a napenergiára és a geotermikus energiára alapozva kell megtenni az ország adottságai alapján - érvelt.

    A jobbikos Kepli Lajos azt mondta, saját köztársasági elnöküket alázzák meg a kormánypárti képviselők, és nem először fordul elő, hogy visszaküldött törvényt gyakorlatilag változtatás nélkül akarnak újra elfogadtatni. A javaslat indokolatlanul korlátozná a szélenergia elterjedését, ami mögött vagy az állhat, hogy a kormány prioritásai megváltoztak, vagy bizonyos érdekkörök más stratégiát erőltetnek - vélte. Kiállt amellett, hogy a megújuló energiáknak helye van a hazai rendszerben a nukleáris energia mellett is, és azt firtatta: ha a napenergiát jobban preferálják, miért nem hoznak olyan intézkedéseket, ami az elterjedését segítené. Szerinte Kisalföldön és a hegyvidéki részeken megfelelő a szél az ilyen erőművekhez. A javaslatot elsőre sem szavazták meg és most is nemmel fognak rá voksolni - mondta.

    Sallai R. Benedek (LMP) egyetértett a köztársasági elnök fenntartásaival, a törvényjavaslat Magyarország klímaegyezményben vállalt kötelezettségeivel szembe megy. A szélerőműveknek van létjogosultsága és kell is lennie - mondta, és uniós kutatást idézett, miszerint az összes áramtermelő technológia között a szélerőművek karbonkibocsátása a legalacsonyabb.

    Hozzátette: téved az államtitkár a 7 százalékos adattal, ez arra vonatkozik, ahol az eddigi szabályozás szerint lehetőség volt a telepítésre. De nem jelenti azt, hogy ennél lényegesen nagyobb területen ne lehetne hasznosítani a szélenergiát - jelentette ki.

    Józsa István (MSZP) azt mondta: visszaigazolva látják szakmai véleményüket az államfő levelében. A szélerőművek építését gyakorlatilag ellehetetleníti a javaslat, amely a párizsi klímamegállapodás végrehajtását sem segíti, indokolatlan adminisztratív korlátokat vezet be a szélenergia hasznosításával szemben. Az MSZP-s képviselő álságosnak és szakmailag elfogadhatatlannak tartja a törvényjavaslat változtatás nélküli beterjesztését, s annak visszavonását sürgette. Az ellenzéki párt egy a megújuló energiákra vonatkozó komplex csomag parlament elé terjesztését tartja indokoltnak.

    Frakciótársa, Bárándy Gergely (MSZP) arra szólított fel, hogy érdemben reagáljanak a köztársasági elnök által megfogalmazottakra. Szerinte a közeljövőben aktuális köztársaságielnök-választással összefüggő belső hatalmi játszmák mutatkoznak meg.

    Csepreghy Nándor zárszavában úgy reagált, hogy az ellenzéknek mindenről ugyanaz jut az eszébe.

    Kiemelte: 14,8 százaléknyi kapacitásbővítést vállaltak 2020-ig zöldenergia tekintetében, ami duplája az eddigieknek.

    A törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy a technológiai fejlődést figyelembe véve át kell tekinteni a szélenergia területén a fejlesztési lehetőségeket. Fontosnak tartják azt is - mondta -, hogy az európai árszínvonalat figyelembe éve Magyarország a legolcsóbb országok közé tartozzon a jövőben is a villamos energia területén.

    Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta.