OGY - Krónika 3. rész (államfő által visszaküldött törvények, azonnali kérdések)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvények megtárgyalásával folytatta munkáját hétfőn a parlament. Ezt követően, az azonnali kérdések és válaszok órájában az ellenzék több ügyben is a miniszterelnököt faggatta, például a letelepedési kötvényekről.
hirdetés
    Egészségügyi törvények

    Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: figyelemmel a köztársasági elnök észrevételeire, azt indítványozzák, hogy a gyógyszertáraknak a javaslatban foglalt mértékű és súlyú ellenőrzését csak ügyészi jóváhagyás esetén lehessen elvégezni.

    A fideszes Zombor Gábor szerint hasznos minden olyan intézkedés, ami a hamis és illegális gyógyszerek forgalmazását szorítja vissza. Hozzátette: az új szabályozással a gyógyszerészeti hatóság a törzskönyvezés, a gyártás és a nagykereskedelem ellenőrzése mellett, a kiskereskedelmi forgalmazást is tudja majd kontrollálni a betegek védelme érdekében.

    Az MSZP-s Szakács László egyetértett a hamis gyógyszerek elleni küzdelemmel, de szerinte az államfő is azt állapította meg, hogy az ehhez hozzárendelt eszközök alkotmányos alapjogokat sértenek. A bűncselekmények üldözendők, de hatóság attól hatóság, hogy a szabályrendszert betartja - tette hozzá. Frakciótársa, Bárándy Gergely azt javasolta, hogy az államfő észrevételének megfelelően ne ügyészi, hanem bírósági engedélyhez kössék az eljárásokat.

    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár nem kívánt válaszolni a vitában elhangzottakra.

    Állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvény

    Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadójaként azt mondta: a köztársasági elnök észrevételeit mérlegelve a bizottság úgy döntött, hogy a javaslat változatlan tartalommal való ismételt elfogadására van szükség. Hozzátette: az államfő azt kifogásolta, hogy az Erzsébet tér, mint közpark állami üzemeltetésbe vétele előtt nem volt egyeztetés a Fővárosi Önkormányzattal.

    Az MSZP-s Hiszékeny Dezső "einstandnak" nevezte az Erzsébet tér állami kézbe vételét, szerinte ilyen lépésekre a Rákosi-korszakban volt példa. Hangsúlyozta, a Fővárosi Közgyűlés véleményét ki kellett volna kérni az ügyben, azonban ez nem történt meg.

    A jobbikos Hegedűs Lorántné arra várt választ, hogy lesz-e további építkezés a téren.

    Aradszki András államtitkár jelezte: az Erzsébet tér nem egységes tulajdonosi szerkezettel bír, jelentős része állami tulajdonban van, másik része önkormányzatiban. Az állami átvételt azzal indokolta: a tér kezelését és az ahhoz szükséges feladatok elvégzését könnyebb egységes tulajdonosi szervezetben elvégezni. Az MSZP-s kritikára reagálva azt mondta: az 50-es években magántulajdont államosítottak, nem nemzeti vagyont, ezért "rosszízű" dolog einstandolásról beszélni. Azt is hangsúlyozta: a törvény nem ír elő egyeztetési kötelezettséget, és az önkormányzat hozzájárulását sem követeli meg. A jobbikos felvetésre reagálva hangsúlyozta: a törvények alapján a területet sem elidegeníteni, sem megterhelni nem lehet.

    Azonnali kérdések

    MSZP: lép-e a kormányfő a szolnoki polgármester ügyében?

    Gőgös Zoltán (MSZP) azt idézte fel, hogy néhány hete Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) szolnoki polgármester a városi közgyűlés ülésén trágár szavakkal illetett idős hölgyeket. Emberileg és politikusként is óriási hibát vétett a polgármester, amit viszont nem hajlandó elismerni - mondta a szocialista politikus, aki azt kérdezte a kormányfőtől, tesz-e lépést az ügyben.

    Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta: arra kér mindenkit, adja meg a tiszteletet az időseknek, a hölgyeknek, különösen az idős hölgyeknek. Az a helyes, hogy ha valaki hibát követ el, akkor azt rendezze a lovagiasság szabályai szerint - fogalmazott.

    Hozzátette, Gőgös Zoltán nem tiltakozott, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként Balatonőszödön az egész országot trágár szavakkal illette. Ezért szerinte az MSZP-s képviselő farizeus, szemforgató, képmutató álláspontot képvisel.

    Jobbik: Orbán Viktort nem az ország biztonsága érdekli

    Vona Gábor (Jobbik) szerint Orbán Viktor bebizonyította, hogy nem az ország valódi biztonsága érdekli, hanem "a szajré", mert ha valóban a bevándorlásellenes alaptörvény-módosítás érdekelte volna, már régen megszüntette volna a letelepedési kötvényt. Ha a kormányfőnek nem lett volna fontos "a szajré", a parlament megszavazta volna az alkotmánymódosítást - tette hozzá a Jobbik elnöke, aki szerint a miniszterelnök "a mohósága miatt (...) bukott politikusként megy ki Brüsszelbe". Neheztelt továbbá amiatt, hogy szerinte Orbán Viktor ellene és pártja ellen "soha nem látott aljasságú lejárató kampányt" szervez.

    Orbán Viktor azt felelte neki: a Fidesz migrációs politikájában semmi sem változott, "a pályaudvar egy helyben áll, az a vonat mozog, amin ön ül". A Jobbik pártpolitikai és taktikai kérdéssé züllesztett egy kulcsfontosságú kérdést - mondta, úgy fogalmazva, hogy a Jobbik becsapta a magyarokat.

    Vona Gábor viszonválaszában megjegyezte: sajtóhírek szerint a miniszterelnök "házon belül" arról beszélt, hogy kettejük négyszemközti találkozóján ő megfenyegette a kormányfőt a családjával. A Jobbik elnöke kijelentette, nem fenyegette meg Orbán Viktort, pláne nem a családjával, ez nem az ő stílusa. Majd azt kérte a miniszterelnöktől, "ne a sajtóhiénáit küldje rám", hanem álljon ki egy nyilvános vitára.

    "Fenyegetőzés ügyében csak annyit szeretnék mondani, hogy ember kell ahhoz" - reagált az elhangzottakra Orbán Viktor. Szerinte azzal, hogy a Jobbik nem szavazta meg a kvótaellenes alaptörvény-módosítást, a pártelnök "megbukott a vizsgán", most pedig újabb javaslatokat tesz, "nálam jelentkezik pótvizsgára", de "pótvizsga nincs".