OGY - Krónika 8. rész (interpellációk, kérdések)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A Nyílt Kormányzati Együttműködésből való kilépésről, a vadászati jogokról és a gyermekek ellátásáról is beszéltek a képviselők a hétfői interpellációkban. Az Országgyűlés ülése ezután kérdésekkel folytatódott.
hirdetés
    MSZP: miért lépett ki Magyarország a Nyílt Kormányzati Együttműködésből?

    Szakács László (MSZP) arra emlékeztetett, hogy Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök utasítására kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű antikorrupciós szervezetből. Véleménye szerint ezt azért tették, mert a kormányzat nem akarja a saját vállalásait teljesíteni. Hozzátette, az is látható, hogy a korrupció napról napra nő.

    Ezért kellett kilépni a szervezetből vagy azért, mert már ott sem szalonképes a kormány? - kérdezte a politikus.

    Szabó László államtitkár azt felelte, hogy a kormányzat 2012-ben az elsők között csatlakozott az OGP-hez és aktívan részt vett a munkájában. Magyarország az alapelvekkel továbbra is egyetért és továbbra is elkötelezett a nyílt kormányzás mellett - folytatta. A kilépés előzményének nevezte, hogy 2015 nyarán négy magyar "álcivil" szervezet feljelentette Magyarországot az együttműködést irányító bizottságnál, arra hivatkozva, hogy az ország megsértette a csatlakozáskor elismert alapelveket. A bizottság eljárásának végén közzétett jelentés nem tükrözi a magyar észrevételeket - emelte ki, arról beszélve, a jelentést álságos módon és egyoldalúan fogalmazták meg.

    A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 104 igennel 25 nem ellenében megtette ezt.

    Jobbik: kormányhoz köthető csoportokhoz kerülhetnek vadászati jogok

    Magyar Zoltán (Jobbik) arról beszélt, hogy 2016-ban húsz évre döntenek a vadászati jogokról. Problémásnak nevezte, hogy azokon a területeken, ahol az államnak is van érdekeltsége a kormányhoz köthető érdekcsoportok vadászhatnak majd.

    Bitay Márton Örs államtitkári válaszként azt mondta, hogy a vadászati jogról nem az államtitkárság, hanem a tulajdonosok döntenek. Az 1361 lejárt jogú terület közül csak 164-ben, vagyis az összesnek a tíz százalékában van az államnak többsége - emelte ki. Hozzátette, hogy ráadásul ennek a 164 területnek több mint a felét nem adja haszonbérbe az állam.

    A választ a politikus helyett a Ház fogadta el 106 igennel, 21 nem ellenében.

    KDNP a családi nevelésről

    Vejkey Imre (KDNP) azt mondta, hogy a gyermekek testi és lelki egészségének biztosítása érdekében nincs fontosabb feladat annál, mint hogy családban neveljék őket. A családból kiemelt gyermekek érdekében a jogszabály kimondja, hogy 12 évesnél fiatalabbakat nevelőszülőnél kell elhelyezni - hívta fel a figyelmet. A képviselő azzal folytatta, hogy a 48 személyesnél nagyobb gyermekotthonok kiváltását, a gyerekek elhelyezését lakásotthonokban, a lakásotthonok és a legfeljebb 48 személyes gyermekotthonok korszerűsítését a kormányzat fejlesztési forrásokkal is támogatja.

    A kormányzat hogyan segíti a gyermekotthonok korszerűsítését, a hiányzó kapacitások létrehozását? - tette fel a kérdést.

    A korábbi problémákat soroló Czibere Károly azt mondta, hogy ezekben a hónapokban a zsúfolt gyermekotthonok kiváltási programjának utolsó szakasza is el tud indulni. 2019 végére nem lesznek nagy, zsúfolt gyermekotthonok - jelentette ki.

    A kormányzat azt is vállalta, hogy 2016. végére valamennyi 12 év alatti gyermek nevelőszülőknél lesz - emlékeztetett.

    A képviselő a választ elfogadta.

    MSZP: a kormány miért nem tesz eleget a munkavédelmi helyzet javításáért?

    A kérdések sorában elsőként szót kapó szocialista Gúr Nándor arra várt választ a kormánytól, hogy - mint fogalmazott - a kabinet miért tűri el a munkavédelmi balesetek számának növekedését, továbbá azt, hogy a munkaadók egy része nem tartja be a munkavédelmi előírásokat.

    Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár válaszában azt mondta, az ellenzéki képviselő állításával szemben a munkahelyvédelem helyzete javult a 2010 előtti időszakhoz képest. Kiemelte továbbá, hogy az illetékes hatóság hatékonyan végzi a munkáját, amit az is mutat, hogy az elmúlt hat évben egymillió munkahelyet vizsgált meg munkavédelmi szempontból.

    A Jobbik Vas megyei útfejlesztésekről kérdezett

    A Jobbik padsoraiból Bana Tibor Vas megyei útfejlesztésekről kérdezett, arra várva választ, mikorra várható a 8-as főút, valamint a 86-os főút Szombathelytől délre vezető részének szélesítése.

    Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár válaszában kijelentette, hogy a 86-os főút bővítésének következő szakasza 2018 utolsó negyedévében készülhet el, míg a 8-as főút négysávossá fejlesztése 2020-ra készülhet el.

    LMP: 30 éves visszalépés az önálló zöldhatóság megszüntetése

    Az LMP-s Ikotity István kérdésében 30 éves visszalépésnek nevezte az önálló zöldhatóság, a Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség beolvasztását a Pest megyei kormányhivatalba.

    V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár reakciójában kijelentette, nem a struktúra határozza meg a munkavégzés eredményességét, a kormány célja a módosítással, hogy folytassa a közigazgatás közelebb vitelét az emberekhez.